eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Milyen betegséget okoznak a fogamzásgátlók?

Évente átlagosan 2500 súlyos szövődményes és húsz halálesetet okoznak a fogamzásgátlók Franciaországban, erre a következtetésre jutott az Országos gyógyszerbiztonsági ügynökség az elmúlt tizenegy év kórházi adatainak feldolgozása után. A Tüdőembólia áldozatai nevű egyesület szerint a szervezet alábecsüli a halálesetek számát.

Alapos, sokak szerint hiánypótló munkát végzett az országos gyógyszerügynökség három hónappal az első, fogamzásgátlóval kapcsolatos botrány kirobbanása óta. A szervezet a 2000 és 2011 között regisztrált, mélyvénás vérrögképződéses panaszokkal kezelt, 15 és 49 év közötti nők adatait dolgozta fel, és ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy e tüneteket évente 2529 esetben a fogamzásgátló tabletták okozzák. A páciensek kétharmadánál a pirulák súlyos visszérgyulladást, egyharmadánál pedig tüdőembóliát idéznek elő.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy évente húszan veszítik életüket a fogamzásgátlók által kiváltott mellékhatások következtében, ebből átlagosan hat esetben a biztonságosabbnak mondott első és második generációs, 14 esetben pedig a legmodernebb, harmadik és negyedik generációsnak nevezett tabletták a felelősek. A fenti számokat a Tüdőembólia áldozatai nevű egyesület vezetői vitatják, szerintük a halálesetek száma lényegesen magasabb, akár az évi kétszázat is elérheti.

Ezt az ügynökség kutatói sem tartják kizártnak, hangsúlyozzák ugyanis, hogy vizsgálatukban kizárólag a tüdőembóliában elhunyt nőket vették számba, ám tudatában vannak annak, hogy a fogamzásgátlók agyvérzést, sőt szívinfarktust is okozhatnak, így az ezekkel kapcsolatos eseteket még ezután fogják feldolgozni. Ami azt jelenti, hogy a végleges számok valóban magasabbak lesznek.

A harmadik hónapja zajló vita, illetve a különböző hatósági vizsgálatok eredményeképpen a francia orvosok immár sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy kinek milyen fogamzásgátlót írnak fel. Míg korábban csak elvétve esett róla szó, ma már minden szakember figyelmeztet arra, hogy a mellékhatások kialakulásának a veszélye megsokszorozódik azoknál a nőknél, akiknek magas a vérnyomásuk, túlsúlyosak, hajlamosak az érszűkületre vagy dohányoznak. A harmadik és negyedik generációs készítményeket pedig csak a legritkább esetekben írják fel.

A francia társadalmat meglehetősen sokkoló információk hatására a szájon át szedhető fogamzásgátlók eladása közel másfél százalékkal esett vissza az elmúlt negyedévben, ami nem elhanyagolható arány, ha azt vesszük, hogy összesen 4,2 millió francia nő szed valamilyen pirulát, ráadásul a szakértők a következő hónapokban további csökkenésre számítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×