Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A konzervatívok már a kormányfő utódán gondolkodnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Sunday Times hetilap értesülése szerint a brit Konzervatív Párton belül egyre erősebb támogatást kap az elképzelés, miszerint ha a következő, 2015-ös választáson a Munkáspárt legyőzné a jelenlegi kormánypártot, akkor David Cameron helyett Adam Afriyie vezesse a konzervatívokat.

Még nem tudni, milyen belpolitikai következményekkel jár David Cameronnak az Európai Unió központi irányításával szembeni markáns fellépése, de a kormány gazdasági megszorító intézkedései igen népszerűtlenek, Nagy-Britannia recessziótól szenved, és a kormányzó konzervatív párt jelenleg kevesebb szavazatot kapna, mint az ellenzéki Munkáspárt.

A következő választáson, 2015-ben már nem lesz koalíció, a liberális demokraták önállóan akarnak indulni, s ha David Cameronékat legyőzi a Labour, akkor a kormányfő a konzervatív pártvezérségről is lemond.

Ki léphet a helyére? A párton belül erős támogatása van a vezetői cím megöröklésére egy szegénysorból multimilliomossá lett parlamenti képviselőnek, aki fehér anyától és ghánai származású apától született London Peckham nevű munkásnegyedében.

2005-ben ő volt a Konzervatív Párt első megválasztott színesbőrű parlamenti képviselője, méghozzá Windsorban, ahol a királynő kastélya körül főként jómódú angolok élnek. A képviselő immár maga is ott lakik, szép szőke feleségével és négy gyermekével, egy négyemeletes luxusvillává átalakított volt kolostorban, amit gyönyörű kert vesz körül.

Az Adam Afriyie esetleges pártvezetői megválasztásán dolgozó képviselőcsoport igen befolyásos politikusokból áll, de maga a kiszemelt honatya azt mondta, egyelőre semmiképp nem akarja gyengíteni David Cameron pozícióját, minden erejével azon dolgozik, hogy a 2015-ös választáson ismét a konzervatívok győzzenek.