eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Letaglózta ellenfelét az elnökválasztás győztese

Március elejétől öt évig Milos Zeman lesz Csehország államfője. A 68 éves politikus az elnökválasztás második fordulóban a vártnál biztosabban győzte le riválisát, Karel Schwarzenberg külügyminiszter.

A sokak által populistának tartott volt szociáldemokrata kormányfő választási győzelméről több tényező döntött. A választások két fordulója között Milos Zemannak sikerült meggyőznie a bizonytalan választókra, és főleg vidéken szinte letaglózta ellenfelét, aki ezúttal csupán a fővárosban volt sikeres.

Schwarzenbergnek sokat ártottak a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos kijelentései, Zeman választási stábjának sikerült nemzeti érzelmeket ébresztenie a lakosság nagy részében, és így nem csoda, hogy Zeman csaknem 1O százalékos különbséggel előzte meg ellenfelét. A választási részvétel valamivel alacsonyabb volt, mint az első fordulóban, alig maradt el a 6o százaléktól, míg két héttel korábban 62 százalékos volt.

Az első prágai értékelések szerint nem hozott meglepetést, a várt eredménnyel zárult a cseh közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója. Az elemzők úgy vélik, Zeman megválasztásával erős balrafordulási folyamat kezdődött el a cseh politikai színtéren. A volt szociáldemokrata pártelnök első nyilatkozataiban többször is hangsúlyozta, szívvel-lélekkel baloldali politikusnak tartja magát.

Feltünést keltett, hogy Zeman nyíltan kijelentette: támogatja az előrehozott választások ötletét, a mostani jobbközép koalíciós kormány szerinte nem legitim, mivel olyan pártok is szerepelnek benne, melyeket senki sem választott.

Petr Necas miniszterelnök, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt elnöke, aki elsők között gratulált Zemannak, hangsúlyozta: az új elnöknek egyik legelső teendőjeként be kell temetnie azokat az árkokat, amelyek a társadalomban keletkeztek a közvetlen elnökválasztás kapcsán. Sokan azonban szkeptikusak, a cseh társadalom erősen megosztott, kétpólusú, a bal- és a jobboldal támogatottsága meglehetősen kiegyensúlyozott. Ilyen helyzetben felértékelődik az államfő szerepe, aki ugyan nem rendelkezik nagy jogkörökkel, de alaposan meg tudja nehezíteni a törvényhozás vagy a kormány munkáját.

Zeman már a megválasztása utáni első kijelentéseivel nem hazudtolta meg önmagát.és nem titkolta ellenszenvét a sajtó munkatársaival szemben. Érdekes lesz figyelni, hogy államfőként is ellenségként tekint-e majd a cseh újságírók többségére. Zeman korábban egy rakás trágyának nevezte a sajtó munkatársait. Az új államfő ünnepélyes beiktatása március 8-án lesz, Václav Klaus megbiztatása egy nappal korábban jár le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×