Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Letaglózta ellenfelét az elnökválasztás győztese

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Március elejétől öt évig Milos Zeman lesz Csehország államfője. A 68 éves politikus az elnökválasztás második fordulóban a vártnál biztosabban győzte le riválisát, Karel Schwarzenberg külügyminiszter.

A sokak által populistának tartott volt szociáldemokrata kormányfő választási győzelméről több tényező döntött. A választások két fordulója között Milos Zemannak sikerült meggyőznie a bizonytalan választókra, és főleg vidéken szinte letaglózta ellenfelét, aki ezúttal csupán a fővárosban volt sikeres.

Schwarzenbergnek sokat ártottak a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos kijelentései, Zeman választási stábjának sikerült nemzeti érzelmeket ébresztenie a lakosság nagy részében, és így nem csoda, hogy Zeman csaknem 1O százalékos különbséggel előzte meg ellenfelét. A választási részvétel valamivel alacsonyabb volt, mint az első fordulóban, alig maradt el a 6o százaléktól, míg két héttel korábban 62 százalékos volt.

Az első prágai értékelések szerint nem hozott meglepetést, a várt eredménnyel zárult a cseh közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója. Az elemzők úgy vélik, Zeman megválasztásával erős balrafordulási folyamat kezdődött el a cseh politikai színtéren. A volt szociáldemokrata pártelnök első nyilatkozataiban többször is hangsúlyozta, szívvel-lélekkel baloldali politikusnak tartja magát.

Feltünést keltett, hogy Zeman nyíltan kijelentette: támogatja az előrehozott választások ötletét, a mostani jobbközép koalíciós kormány szerinte nem legitim, mivel olyan pártok is szerepelnek benne, melyeket senki sem választott.

Petr Necas miniszterelnök, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt elnöke, aki elsők között gratulált Zemannak, hangsúlyozta: az új elnöknek egyik legelső teendőjeként be kell temetnie azokat az árkokat, amelyek a társadalomban keletkeztek a közvetlen elnökválasztás kapcsán. Sokan azonban szkeptikusak, a cseh társadalom erősen megosztott, kétpólusú, a bal- és a jobboldal támogatottsága meglehetősen kiegyensúlyozott. Ilyen helyzetben felértékelődik az államfő szerepe, aki ugyan nem rendelkezik nagy jogkörökkel, de alaposan meg tudja nehezíteni a törvényhozás vagy a kormány munkáját.

Zeman már a megválasztása utáni első kijelentéseivel nem hazudtolta meg önmagát.és nem titkolta ellenszenvét a sajtó munkatársaival szemben. Érdekes lesz figyelni, hogy államfőként is ellenségként tekint-e majd a cseh újságírók többségére. Zeman korábban egy rakás trágyának nevezte a sajtó munkatársait. Az új államfő ünnepélyes beiktatása március 8-án lesz, Václav Klaus megbiztatása egy nappal korábban jár le.