Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért kritizálják a Vatikán ingatlanportfólióját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ingatlan-befektetőként üzletel-e a pápai állam? Erről hangzottak el vádak és cáfolatok annak kapcsán, hogy a Guardian című lap felvetette: a Vatikán Mussolini volt olasz diktátor pénzéből komoly ingatlanportfóliót hozott létre. A pápai állam szerint nincs titkolózás és félremagyarázzák a történelmet.

London sok lakosa és a turisták sem tudják, hogy a Vatikán drága ingatlanok tulajdonosa a brit fővárosban. Ki gondolná, hogy a Bvlgari divatház New Bond Street-i épülete vagy az Altium Capital befektetési bank székháza is a pápai portfólió része?

A Guardian című lap tényfeltáró riportja azt állítja, hogy az "ingatlanokat évtizedek során vásárolták fel, eredetileg abból a pénzből, amit Mussolini olasz diktátor adott cserébe azért, mert a pápai állam elismerte fasiszta kormányát 1929-ben".

A pénzt offshore adóparadicsomokban fektették be és az abból vett ingatlanok értéke eléri a félmilliárd angol fontot - írja az újság. A pápai államnak Svájcban és Franciaországban is vannak ingatlanjai.

John Pollard cambridge-i történész szerint az olasz diktátor pénze nagyon fontos volt a Vatikánnak, mert az garantálta anyagi biztonságát. A Szentszék szerint viszont félrevezető és megtévesztő az, ahogy Mussolini pénzéről ír a Guardian, ráadásul nincs semmi szenzációs a cikkben. Az összeget azért kapta a Vatikán, mert az 1860-as években a pápai területeket megszállta a születő félben lévő olasz állam.

Egy 1929-ben kötött egyezmény szerint Mussolini kormánya szuverén államnak ismerte el a Vatikánt, a katolikus egyház pedig lemondott a pápai állam elvesztett területeiről és ingatlanjairól. Ezekért kapott kompenzációt. A pápai állam tulajdona volt például az a palota, amely napjainkban az olasz elnök rezidenciája.

Federico Lombardi hivatalos vatikáni szóvivő szerint az pedig nem titok, hogy a pápai állam ingatlanokba fektetett pénzt világszerte. "A Guardian cikk semmi újat nem mond (...), meglep, hogy publikálták" - közölte.

A lapnak arra a kérdésére viszont, hogy miért offshore cégeken keresztül birtokolja a pápai állam az exkluzív ingatlanokat, vatikáni források azt mondták, hogy nagy, multinacionális cégek esetében nem szokatlan, hogy több cég kezeli vagyonukat.