eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla

Ezért kritizálják a Vatikán ingatlanportfólióját

Ingatlan-befektetőként üzletel-e a pápai állam? Erről hangzottak el vádak és cáfolatok annak kapcsán, hogy a Guardian című lap felvetette: a Vatikán Mussolini volt olasz diktátor pénzéből komoly ingatlanportfóliót hozott létre. A pápai állam szerint nincs titkolózás és félremagyarázzák a történelmet.

London sok lakosa és a turisták sem tudják, hogy a Vatikán drága ingatlanok tulajdonosa a brit fővárosban. Ki gondolná, hogy a Bvlgari divatház New Bond Street-i épülete vagy az Altium Capital befektetési bank székháza is a pápai portfólió része?

A Guardian című lap tényfeltáró riportja azt állítja, hogy az "ingatlanokat évtizedek során vásárolták fel, eredetileg abból a pénzből, amit Mussolini olasz diktátor adott cserébe azért, mert a pápai állam elismerte fasiszta kormányát 1929-ben".

A pénzt offshore adóparadicsomokban fektették be és az abból vett ingatlanok értéke eléri a félmilliárd angol fontot - írja az újság. A pápai államnak Svájcban és Franciaországban is vannak ingatlanjai.

John Pollard cambridge-i történész szerint az olasz diktátor pénze nagyon fontos volt a Vatikánnak, mert az garantálta anyagi biztonságát. A Szentszék szerint viszont félrevezető és megtévesztő az, ahogy Mussolini pénzéről ír a Guardian, ráadásul nincs semmi szenzációs a cikkben. Az összeget azért kapta a Vatikán, mert az 1860-as években a pápai területeket megszállta a születő félben lévő olasz állam.

Egy 1929-ben kötött egyezmény szerint Mussolini kormánya szuverén államnak ismerte el a Vatikánt, a katolikus egyház pedig lemondott a pápai állam elvesztett területeiről és ingatlanjairól. Ezekért kapott kompenzációt. A pápai állam tulajdona volt például az a palota, amely napjainkban az olasz elnök rezidenciája.

Federico Lombardi hivatalos vatikáni szóvivő szerint az pedig nem titok, hogy a pápai állam ingatlanokba fektetett pénzt világszerte. "A Guardian cikk semmi újat nem mond (...), meglep, hogy publikálták" - közölte.

A lapnak arra a kérdésére viszont, hogy miért offshore cégeken keresztül birtokolja a pápai állam az exkluzív ingatlanokat, vatikáni források azt mondták, hogy nagy, multinacionális cégek esetében nem szokatlan, hogy több cég kezeli vagyonukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×