eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Változások a kitoloncolási csúcs után

Tavaly rekordszámú, közel 37 ezer illegális bevándorlót toloncoltak ki Franciaországból, ami 2011-hez képest 11,9 százalékos emelkedést jelent. A belügyminisztérium szerint a nagy kitoloncolási hullám alapvetően az első hat hónapban, még Nicolas Sarkozy elnöksége idején történt meg.

Tavaly egészen pontosan 36.800 illegális bevándorlót toloncoltak ki Franciaországból, közel négyezerrel többet, mint 2011-ben - közölte a francia belügyminisztérium. A francia hatóságok aktivitása ez ügyben 2012 első félévében érte el a csúcspontját, az akkor a választási kampányra készülő Nicolas Sarkozy volt államfő belügyminisztere ugyanis 40 ezerben határozta meg az éves kitoloncolási kvótát.

Claude Guéant korábbi jobboldali belügyminiszter már tavaly áprilisban jelezte, hogy közelednek a kitűzött cél megvalósításához, ez a dinamika a szocialisták nyári hatalomra kerülése után azonban egyértelműen megakadt. Ennek az elemzők szerint részben az volt az oka, hogy a francia igazságszolgáltatás időközben alkalmazta az Európai Bíróság egyik ítéletét, amely kimondta, hogy korlátozni kell az illegális bevándorlók ideiglenes fogva tartásának időtartamát, ami azóta tizenhat órára csökkent.

A bírósági határozatok tehát automatikusan visszafogták a kitoloncolandók számát, ám az is változtatott a helyzeten, hogy a szocialista kormány többé nem ír elő a prefektusok számára kötelezően megvalósítandó kitoloncolási kvótát. Manuel Valls belügyminiszter ezzel kapcsolatosan már korábban jelezte, hogy mindez nem vezet majd a törvénytelenül francia földre érkezők helyzetének tömeges legalizálásához, és hogy továbbra is tartani kívánja magát jobboldali elődje gyakorlatához, évi 30 ezerben határozva meg a kiadható bevándorlási engedélyek számát.

A tavalyi számok másik érdekessége, hogy a hazatelepülési segélyben részesültek aránya is tíz százalékkal emelkedett. Ez zömében bulgáriai és romániai romákat érintett, akiknek Nicolas Sarkozy elnöksége idején a francia állam fejenként 300 eurót, mai árfolyamon közel 90 ezer forintot fizetett, a gyermekeknek 100 eurót, ha önként elhagyták az országot.

Ezt a rendkívül költséges, tavaly mintegy 21 millió eurót felemésztő intézkedést azonban sokan teljesen haszontalannak ítélték, mivel az érintettek a hazautazást követően rendre visszajöttek Franciaországba és az eljárás kezdődött elölről. Decemberben a szocialista belügyminiszter ezen a helyzeten is változtatott, bejelentve, hogy a jövőben az önkéntes felnőtt hazatérőknek csupán ötven, a gyermekeknek pedig harminc eurót fizetnek. Az így megspórolt 9 millió eurót a francia kormány olyan egyesületeknek kívánja odaadni, amelyek a romák bulgáriai és romániai beilleszkedését segítik elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×