Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már az angolok is inkább kávéznak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz angol háztartás közül már csak nyolcban van teáskanna - jelzi egy új felmérés -, viszont ugrásszerűen megnőtt a házi eszpresszó kávéfőzőgépek eladása. A tea egyelőre tartja magát a kávéval szemben, de idővel kiegyenlítődhet a párharc. A kávéházkultúra fellendülése következtében a britek rászoktak a lattéra és a kapucsínóra.

A teakészítés régebben majdnem olyan bonyolult eljárás volt az angoloknál, mint a japánoknál. A teáskannát előbb forró vízzel felmelegítették, meg volt szabva, hány percig kell állniuk a tealeveleknek a vízben, és így tovább. A teát nagyon erősre főzik, hiszen tejjel isszák. Ám helyét egyre inkább átveszi a kávé. S ebben nagyon nagy szerepe van a kávéházkultúra fellendülésének.

Egyre több a teraszos kávézó és eszpresszó, divat lett kiülni vagy betérni, baráti beszélgetés vagy üzleti megbeszélés végett egy csésze kapucsínóra vagy lattéra. Sőt, a britek immár az erős presszókávét is kezdik megkedvelni.

A háztartások mintegy húsz százalékában van már kapszulás kávéfőző gép. A hagyományokhoz ragaszkodók pedig rohamosan térnek át a zacskós teára, amelynek a leforrázásához újabban nem a fütyülős vízforralót használják, hanem a mikrosütőben melegítenek vizet.

Szociológusok szerint divat lett Angliában felcserélni a teaivást a kávézással, mert "ez olyan modern dolog", amellett a mai, fárasztóbb életformához kell a koffein ajzó hatása.

A nagy angol teakultúra kezdete a XVII. századra vezethető vissza, II. Károly hozott be elsőnek teát, mégpedig Hollandiából. Lehet, hogy most kultúraváltás küszöbén állunk, és a teát nagymértékben felváltja a kávé.