A teakészítés régebben majdnem olyan bonyolult eljárás volt az angoloknál, mint a japánoknál. A teáskannát előbb forró vízzel felmelegítették, meg volt szabva, hány percig kell állniuk a tealeveleknek a vízben, és így tovább. A teát nagyon erősre főzik, hiszen tejjel isszák. Ám helyét egyre inkább átveszi a kávé. S ebben nagyon nagy szerepe van a kávéházkultúra fellendülésének.
Egyre több a teraszos kávézó és eszpresszó, divat lett kiülni vagy betérni, baráti beszélgetés vagy üzleti megbeszélés végett egy csésze kapucsínóra vagy lattéra. Sőt, a britek immár az erős presszókávét is kezdik megkedvelni.
A háztartások mintegy húsz százalékában van már kapszulás kávéfőző gép. A hagyományokhoz ragaszkodók pedig rohamosan térnek át a zacskós teára, amelynek a leforrázásához újabban nem a fütyülős vízforralót használják, hanem a mikrosütőben melegítenek vizet.
Szociológusok szerint divat lett Angliában felcserélni a teaivást a kávézással, mert "ez olyan modern dolog", amellett a mai, fárasztóbb életformához kell a koffein ajzó hatása.
A nagy angol teakultúra kezdete a XVII. századra vezethető vissza, II. Károly hozott be elsőnek teát, mégpedig Hollandiából. Lehet, hogy most kultúraváltás küszöbén állunk, és a teát nagymértékben felváltja a kávé.