eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Agyvérzés a fogamzásgátlótól? Nagy bajba kerülhetnek a gyártók

Komoly botrány robbanhat ki a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátló tabletták használata körül Franciaországban, azok egyik gyártója, a német Bayer konszern ellen ugyanis immár két felhasználó tett büntetőfeljelentést. A francia egészségügyi miniszter az ügy kapcsán néhány napja bejelentette, hogy korlátozni kívánják e készítmények alkalmazását.

Az emberi egészséget veszélyeztető bűncselekmény elkövetésével vádolja egy 24 éves francia nő a német Bayer gyógyszeripari óriást. Mylene Adam tavaly júliusban kapott agyvérzést, amelyet a vizsgálatok szerint egy vérrög okozott.

A fiatal nő mindenféle szövődmények nélkül úszta meg az esetet, de miután kezelőorvosai arra a következtetésre jutottak, hogy a vérrögöt nagy valószínűséggel a Bayer által gyártott Yaz nevű harmadik generációs fogamzásgátló tabletta idézte elő, úgy döntött, feljelentést tesz.

Mint mondta, lépésével alapvetően sorstársait akarja figyelmeztetni, és egyben harcolni akar azokért a nőkért, akik maradandó károsodást szenvedtek a fenti gyógyszertől.

A harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlókkal kapcsolatos vitát egyébként éppen egy maradandó károsodást szenvedett nő robbantotta ki még decemberben, aki elsőként tett feljelentést a Bayer ellen. A 25 éves Marion Larat egy agyvérzést követően 2006 júniusában került mély kómába, és azóta súlyos beszéd és memóriazavarokkal küzd.

A fiatal nő 19 éves korában kezdte szedni a Bayer által gyártott Meliane nevű készítményt, ám a balesete és e gyógyszer közötti lehetséges összefüggést orvosai csak két éve állapították meg. Az érintett ezt követően az egészségügyi hatóságokhoz fordult, akik elismerték, hogy komoly összefüggés lehet a Meliane szedése és az agyvérzése között. Marion Larat most azt üzeni a francia nőknek, hogy egyáltalán ne szedjenek harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlót.

Az ügy fejleményeként a Le Figaro című jobboldali napilap arról számolt be, hogy egy meg nem nevezett regionális kórházban nemrég a kezelési lapok alapján tanulmányt készítettek az elmúlt 14 évben mindenféle fogamzásgátlót szedett nőket ért káros mellékhatásokról.

Az elemzésből a lap szerint az derül ki, hogy a 15 és 25 év közötti korosztályhoz tartozó nők körében ebben az időszakban összesen negyvenhét súlyos mellékhatással - tüdőembóliával, mélyvénás trombózissal vagy éppen agyvérzéssel - járó esetet regisztráltak, közülük ketten bele is haltak a kialakult betegségbe.

Az egyelőre a francia gyógyszerfelügyelet által vizsgált jelentés egyik legsúlyosabb megállapításai közé tartozik, hogy a fenti esetek közül az orvosok mindössze hármat jelentettek az egészségügyi hatóságoknak.

Az egészségügyi miniszter az ügy kapcsán bejelentette, hogy korlátozni fogják az amúgy minden második francia nő által használt harmadik és negyedik generációs tabletták felírását, és az európai gyógyszerfelügyeletet is figyelmeztetik majd a problémára.

Az ügynek ezzel természetesen még távolról sincs vége, a hétfőn a Bayer ellen feljelentést tett Mylene Adam ügyvédje azt mondta, hogy mintegy háromszáz további áldozatról van tudomásuk, közülük heten meg is haltak. Ami szerinte azt jelenti, hogy a következő napokban feljelentések tucatjaira lehet számítani.

Ráadásul nemcsak a gyártók, de a francia hatóságok is perekre számíthatnak, ez utóbbiak ugyanis az érintettek szerint évek óta ismerik a lehetséges mellékhatások súlyosságát, ám azokra mégsem figyelmeztették a közvélemény, és a készítmények forgalmazását sem korlátozták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×