Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bocsánatot kért Corleone polgármestere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bocsánatot kért a szicíliai Corleone városa az évtizedeken át folyt gyilkosságokért és terrorért. Corleone a Keresztapa-filmek nyomán vált hírhedtté, de az onnan kiinduló erőszak nemcsak a mozivásznon jelent meg, hanem nagyon is valóságos volt.

Ha valaki azt mondja Corleone, akkor a legtöbb embernek azonnal Marlon Brando vagy Al Pacino arca ugrik be a Keresztapa-trilógiából. A Corleone név azonban nem csak az amerikai olasz maffiával fonódott össze - Olaszországban is keserű emlékeket ébreszt sokakban.

A szicíliai város polgármestere most úgy döntött: ebből elég volt, rehabilitálni kell a települést.

Leoluchina Savola a város és lakosai nevében bocsánatot kért a maffiagyilkosságokért, robbantásokért és az emberek megfélemlítéséért. A bocsánatkérés apropója az volt, hogy 20 éve fogták el Toto Riina maffiavezért, akit kegyetlensége és brutalitása miatt csak "Vadállatként" emlegettek. Riina is Corleone szülötte volt, bár a polgármester erre nem büszke.

"Bocsánatot kérek a kiontott vérért. A maffiától pedig azt kérem: hagyják el ezt a vidéket, hagyják fel a harcot, ismerjék el, hogy legyőzték őket, adják meg magukat" - mondta a városvezető.

Az elmúlt évtizedekben maffiagyilkosság áldozata lett több politikus, rendőr és ártatlan civil. Paolo Borsellino és Giovanni Falcone vizsgálóbírókkal - akik több maffiózót bíróság elé állítottak - 1992-ben pokolgépes támadás végzett. Haláluk azonban nem volt hiábavaló - emlékeztet a Telegraph. Azóta jelentősen meggyengült a bűnszövetkezet, és a megfélemlített üzlettulajdonosok is hajlandók voltak bíróság előtt tanúskodni az őket zaklató maffiózók ellen.

Riina jelenleg több, párhuzamos életfogytiglani büntetését tölti börtönben. Elfogása után Bernardo "Bulldózer" Provenzano vette át a helyét, akit 40 év bujkálás után, 2006-ban fogtak el.

Bár a polgármester asszony bocsánatot kért, van, aki profitál a fájdalmas múltból Corleonében: a városban több üzlet és kávézó is a maffia témát felhasználva emlékeztet a település kétes hírnevére.

Olaszország más részein pedig továbbra is folytatódik a szervezett bűnözés elleni harc. Tavaly októberben a 18 ezer lakosú, déli Reggio Calabria város egész önkormányzatát feloszlatták, hogy megakadályozzák a maffia beépülését. Az olasz belügyminiszter szerint több képviselő is kapcsolatban állt a helyi 'Ndrangheta bűnbandával.