eur:
392.81
usd:
367.97
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Európai hadjáratot indít a miniszterelnök

Egyszerre próbálja megbékíteni európai partnereit és saját pártja euroszkeptikus szárnyát David Cameron. A brit EU-tagság kapcsán fellángolt vita miatt a kormányfő előrehozza beszédét Nagy-Britannia és az EU-viszonyának újratárgyalásáról, miközben sok brit népszavazást akar a tagságról.

"Az európai uniós tagság híve vagyok, de..." - fejtegette David Cameron brit kormányfő sok hétfői interjúja közül abban, melyet a BBC-nek adott. A "de" után hosszas fejtegetés következett arról, hogy Nagy-Britanniának újfajta EU-ra van szüksége, vagy legalábbis újfajta viszonyra a klub többi tagjával.

Cameron diplomáciai offenzívába kezdett, hogy egyszerre nyugtassa meg konzervatív pártja euroszkeptikusait, akik szavakban nem mondják ki, de a kilépést akarják, és hogy megnyugtassa európai partnereit is, akiknek kezd elegük lenni a britek bírálataiból és különállásából.

A múlt héten az európai ügyekkel megbízott amerikai külügyi államtitkár adta szokatlanul nyíltan értésre: Washingtonnak az jó, ha a szigetország az Európai Unió tagja marad.

A "függetlenségpárti" kommentátorok és politikusok ezek után még a politikai kultúrában rokon amerikaiaknak is azt üzenték, hogy törődjenek a maguk dolgával.

Cameron arról beszélt, hogy "új megállapodást" akar Európával és hogy azt a brit nép elé terjeszti - bár igyekezett kerülni a "népszavazás" kifejezést. A kilépni vagy bent maradni kérdés "hamis kérdés" lenne - mondta. Egyes felmérések szerint a britek több mint fele a kilépésre voksolna, ha egy referendumon feltennék nekik a kérdést az EU-tagságról.

"Kereskedőnemzetként az a nemzeti érdekünk, hogy a közös piac tagja maradjunk" - mondta az esetleges brit kilépésről a kormányfő, bár hozzátette: az ország nem omlana össze, ha otthagyná Európát. Az ő célja az, hogy több döntési hatáskört "hazahozzon" Brüsszelből. Ehhez azt a taktikát választotta, hogy meg akarja győzni a többi európai államot, nekik is jó, ha gyengül a brüsszeli központ befolyása, "mert a jelenlegi EU túl bürokratikus intézmény".

Cameron német politikusok bírálatára válaszolva tagadta, hogy "zsarolná" az EU-t és azt állította, hogy a reformról Európában is vita zajlik. Korábban az ellenzéki Munkáspárt azzal vádolta meg, hogy Nagy-Britannia alvajáró módjára a kijárat felé veheti az irányt. Meglepő módon még Cameron pártjában is vannak Európa-pártiak, egyikük, Lord Heseltine, aki annak idején a miniszterelnökségre pályázott, veszélyes szerencsejátéknak minősítette a mostani kormányfő EU-politikáját, ami brit munkahelyek elvesztését és a befektetők elfordulását hozhatja - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×