eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ki lehet Chávez utóda?

Venezuelában elhalasztották Hugo Chávez újraválasztott elnök holnapra tervezett beiktatását, miközben elemzők szerint esetleges halála regionális válságot okozna. Chávez rákbetegsége miatt újabb műtétre kényszerült és egy kubai kórházban lábadozik.

Mégsem iktatják be távollétében a világ egyik legnagyobb olajhatalmának karizmatikus és megosztó vezetőjét. Támogatói eredetileg csütörtökön akarták elnökké szentelni a Venezuelában újraválasztott Hugo Chávezt, de az ellenzék és az egyház heves tiltakozása miatt meghátráltak.

A marxista és Amerika-ellenes beállítottságú Chávez ugyanis részt sem vett volna a ceremónián, mert rákbetegsége miatt továbbra is Kubában ápolják.

Az ellenzéket ugyanakkor az is felháborítja, hogy a kormánypártiak közölték: későbbre tolják az esküt, amit az ország legfelsőbb bíróságán tartanak majd meg.

Chávez ellenfelei szerint ha őt nem lehet beiktatni, akkor ideiglenesen félre kell állnia, és feladatait a Nemzetgyűlés elnökének kell átvenni.

Arról, hogy az elnök a legfelsőbb bíróság előtt is leteheti az esküt, az ország többféleképpen is értelmezhető alkotmánya rendelkezik. Az ellenzék szerint az alaptörvény azt is kimondja, hogy ha az elnök 30 napon át nem tud hatalomra lépni, akkor új választásokat kell kiírni.

Közben elemzők már arról írnak, hogy Chávez esetleges halála megrázná az egész térséget: csata indulna meg az ország olajvagyonának újraosztásáért és az öröklésért, és veszélybe kerülne az olcsó venezuelai olajtól függő kubai kommunista rezsim.

A brit Daily Telegraph megjegyzi, hogy máris megindult az utódlási harc. Hugo Chávez 1988 óta irányítja az országot, de halála esetén ideológiai harcostársai, a tábornokok és családja csapna össze a hatalomért.

A Telegraph azt állította, hogy Chávez haldoklik - ezért is látogatták őt meg közeli családtagjai, az ország alelnöke és a Nemzetgyűlés elnöke, azaz az utána sorban következő két közjogi méltóság.

Bárki legyen is kettejük közül a következő elnök, ha bekövetkezik az, amitől a Chávez-hívők rettegnek, meg kell szereznie az államfő nagyhatalmú bátyja, Adan támogatását, aki valóságos kiskirályságot hozott létre az elszegényedett Barinas államban. Emellett azonban rendbe kellene tennie Venezuela pénzügyeit is: Chávez 1 milliárd dollárnyi állami pénzt költött külföldi szövetségesei és hazai szavazóbázisa támogatására. Megugrott az infláció és az ország tartozása ötszörösére emelkedett az elnök kormányzása alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×