eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Botrányos ügyek a német kórházakban

Németországban jelentősen visszaesett azoknak a száma, akik végrendeletükben meghagyják, hogy haláluk után még ép szerveiket az orvosok életmentési célra felhasználhassák. Ennek jórészt az az oka, hogy a szervátültetésekkel kapcsolatban már több botrány is kirobbant, de az egészségügyet más korrupciós ügyek is tépázzák.

Vizsgálat indult a lipcsei egyetemi klinika ellen, miután kiderült, hogy kezelőorvosok meghamisították több páciens kórlapját, akik ezáltal hamarabb jutottak új májhoz. Annyi máris kiderült, hogy nem csúszópénz alapján osztályozták a betegeket. Az Európai Unió rendelkezései értelmében egy uniós központban döntik el, hogy ki mikor jogosult szervátültetésre, ezt pedig a kezelőorvosok által kiállított kórlap alapján határozzák meg.

Már a múlt évben is súlyos vádak merültek fel a heidelbergi egyetemi kórházzal szemben, ahol egyes betegeket - hamis diagnózis alapján - előnyben részesítettek a szervátültetés terén. Ezúttal Lipcsében is az akut helyzet volt a döntő érv, amelynek alapján az orvos lehetővé tette páciense számára a májátültetést.

Jelenleg 47 német kórházban hajtanak végre szervátültetést. Egészségügyi felelősök a létszám csökkentését sürgetik, mert szerintük kevesebb klinikát eredményesebben lehet ellenőrizni.

Azonban nemcsak a szervátültetések körüli botrány tépázza a német egészségügy jó hírét, hanem az a jelentés is, amely szerint a 70-es és 80-as években több nagy nyugati gyógyszergyár keletnémet betegen próbálta ki új termékeit. Lapértesülések szerint csupán 1983 és 1989 között ötven nyugatnémet gyógyszercég több mint 150 esetben kért és kapott engedélyt az NDK illetékes hatóságaitól új termékeik emberkísérleteken történő kipróbálására. Ezeket a páciensek tudta és beleegyezése nélkül keletnémet kórházakban adták be, amiért az NDK kormánya több millió márkát zsebelt be.

Tény, hogy az orvosok zöme akkoriban szívesen alkalmazta ezt a különleges terápiát, mert így legalább ellátták őket valamilyen gyógyszerrel. Most azok, akiken ilyen emberkísérleteket hajtottak végre, a gyárak, csoportok beperelését fontolgatják anyagi jóvátétel érdekében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×