eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Meg lehet-e élni a kancellári fizetésből?

A berlini ellenzéki körök azon igyekeznek, hogy elvegyék az élét a Peer Steinbrück szociáldemokrata kancellárjelölt nemrég tett kijelentésének, amelyben kifogásolta, hogy Németországban a kancellár fizetése meg sem közelíti azt az összeget, amennyit egy vidéki takarékpénztár igazgatója keres. Peer Steinbrück nyilatkozatára Angela Merkel csak annyit mondott, hogy ki tud jönni a kancellári fizetésből. A szövetségi kormány élén álló politikus havonta közel 18 ezer eurót keres.

A Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban rámutatott arra, hogy az ország ügyeit intéző legfontosabb politikusra óriási felelősség hárul, ami távolról sem tükröződik a neki folyósított fizetésben. Mint Peer Steinbrück fogalmazott, egy vidéki takarékpénztár vezetője több pénzt visz haza havonta, mint a kancellár. Hozzáfűzte azt is, hogy a felelősséget összhangba kellene hozni a pénzbeli elismeréssel.

A nyilatkozat vihart kavart Berlinben, még a korábbi, ugyancsak szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder is úgy vélte, hogy akinek ez az összeg kevés, válasszon más hivatást. Az ugyancsak ellenzéki Zöldpárt élén álló Claudia Roth azzal próbálta a felháborodást enyhíteni, hogy leszögezte, a német politikusokra a kancellár fizetésénél sokkal komolyabb kérdések megoldása vár.

Steinbrück kijelentése olyan időben hangzott el, amikor a pártok már a szeptemberre tervezett parlamenti választásra készülnek. Megfigyelők szerint ezzel a korábbi pénzügyminiszter távolról sem szolgálta pártja, avagy a saját népszerűségét. Annál is inkább, mert nemrég azzal keltett nagyszabású megütközést, hogy mellékjövedelmeként - rendszeresen tartott előadásokból, valamint könyvírásból - csaknem 2 millió euróra tett szert.

Angela Merkel lakonikusan csak annyit jegyzett meg, hogy ö ki tud jönni a kancellári fizetésből.

Németországban jelenleg közel 18 ezer eurót keres a kancellár. Ez valóban messze elmarad a takarékpénztárak vagy netán bankok élén álló személyek havi bevétele mögött, nemzetközi viszonylatban azonban a német kancellárok jövedelmezése átlagosnak mondható. Tény azonban az is, hogy a téma már több alkalommal felmerült, de minden esetben vitát váltott ki és változtatást nem vont maga után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×