eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még aggódnak a német bankárok

Az euró körüli válság átmenetileg megnyugodott, a reformok is megtették hatásukat, de a krízist kiváltó okot még távolról sem küszöbölték ki - közölte a német nemzeti bank elnöke az új év alkalmából a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában. Azonban nemcsak ő tekint aggodalommal a közel jövő elé.

Jens Weidmann első sorban attól tart, hogy a politikusok a közeljövőben nem fognak a korábbihoz fogható érdeklődést mutatni az euró körüli válság megoldásában és az érintett országok nemzeti bankjaira hagyják a probléma rendezését. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban elismerte, hogy a közelmúltban foganatosított reformok elősegítették a válság megoldását, de a súlyos helyzetet előidéző okot eddig nem sikerült kiküszöbölni, így idén is folytatni kell az erőfeszítéseket a probléma végső rendezésére.

A német nemzeti bank elnöke ismét bírálta az Európai Központi Bank döntését, hogy szükség esetén korlátlan összegben vásárolja fel az euróövezet válságba jutott országainak államkötvényeit.

Köztudott, hogy a Központi Bank ősszel hozott döntése után a súlyosan eladósodott dél-európai országok, így Olaszország államkötvényeinek kamatai jelentősen visszaestek. Jens Weidmann szerint azáltal, hogy az érintett országokra kifejtett nemzetközi pénzügyi nyomás alábbhagyott, az illetékes kormányok is csökkentették a tartós megoldást célzó erőfeszítéseiket.

Weidemanéhoz hasonló álláspontra helyezkedett az Európai Központi Bank egyik elnökségi tagja, az ugyancsak német Jörg Asmussen is. A Stuttgarter Nachrichten című napilapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a válság tényleges leküzdése még évekig is eltarthat. Asmussen hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank átmenetileg enyhített a súlyos helyzeten, de a politikusok semmiképpen sem vehetik ezt úgy, hogy elhárult róluk a felelősség, mert a Központi Bank beavatkozása nem válhat gyakorlattá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×