Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Először jön Budapestre a szlovák államfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budapestre készül a szlovák államfő. Ivan Gasparovic első külföldi útja az új évben a magyar fővárosba vezet.

Szlovák államfő kilenc éve tett utoljára hivatalos látogatást Magyarországon. Valószínű, hogy az államfők megbeszélésén a két ország közötti kényes témák is napirendre kerülnek - olvasható a TASR hírügynökség jelentésében. A tervek szerint Ivan Ga¹paroviè februárban tesz hivatalos látogatást Budapesten.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és más politikusok több alkalommal kijelentették: 2013-ban a Magyarország és Szlovákia közötti megoldatlan problémákkal is foglalkozni kívánnak.

Egyik megoldatlan kérdés a kettős állampolgárság ügye. Szlovákiában azok a személyek, akik megszerzik egy másik állam állampolgárságát, automatikusan elveszítik a szlovákot. Pozsony a magyar állampolgársági törvény elfogadása után léptette életbe ezt az intézkedést. Ivan Ga¹paroviè egyik törvényt sem tartja jónak, azonban úgy gondolja: a szlovák jogszabályt csak azután kellene módosítani, miután Budapest ugyanezt megtette a sajátjával.

"Csak egy dolog szükséges: a magyarok töröljék el az ő törvényüket, mi pedig a sajátunkat, mivel azelőtt normálisan működött a kettős állampolgárság" - mondta a szlovák államfő a TASR hírügynökségnek. Hozzátette: a magyar törvény jelenlegi formájában sérti a szlovák jogrendet.

Ga¹paroviè szerint hosszú közös történelem köti össze a magyarokat és a szlovákokat. Jelenleg mindkét ország tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak és a visegrádi csoportnak. "Együttműködünk gazdasági és külpolitikai téren. Ebben a tekintetben normális, hogy közös kiindulópontokat keresünk" - jegyezte meg.

A szlovák államfő szerint nem lenne szerencsés megnyitni a történelem vitatott kérdéseit. "Ez nemcsak, hogy megzavarja a jó kapcsolatot, de az EU-n belül sem szül jó vért. Ezek olyan problémák, amelyeket már régen magunk mögött hagytunk" - állapította meg. Úgy véli, ezekkel a történészeknek kell foglalkozniuk, nem pedig a politikusoknak.

A szlovák és a magyar államfő már találkozott szeptember 24-én, az ENSZ New York-i közgyűlésén. Ez volt az első hivatalos találkozójuk azóta, hogy Áder János májusban elfoglalta az elnöki posztot. Ga¹paroviè meg van róla győződve, hogy februári találkozásukat korábbi pozitív társalgásuk hangneme jellemzi majd.