Útkereszteződéshez érkezett az emberiség

Infostart
2012. december 11. 20:45
Egy amerikai hírszerzési anyag szerint a kínai gazdaság kevesebb mint 20 éven belül az amerikai gazdaság elé ugrik, ami "drámai változást hoz az emberi történelembe". A szerzők szerint mindez ahhoz vezet, hogy nem lesznek szuperállamok, hanem "koalíciók" rendelkeznek majd a hatalommal.

A kínai gazdaság 17 éven belül megelőzi az amerikait, a klímaváltozás feszültségeket gerjeszt és "tektonikus változásokat okoz" a globális középosztály színre lépése - így látja a nem is olyan távoli jövőt az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács nevű szervezet.

A testület most adta ki ötévente publikált globális jelentésének következő darabját. Az anyag szerint az emberiség "kritikus útkereszteződéshez érkezett történelmében".

A szerzők szerint az Egyesült Államok hatalma jelentősen visszaszorul, de nem lesz olyan ország, ami átveszi a helyét. Egy többpólusú világ jön létre, ahol a hatalmat a hálózatok és koalíciók gyakorolják majd.

Az elemzők több lehetséges forgatókönyvet is bemutatnak. A legjobb az lenne - írják -, ha az Egyesült Államok és Kína egy sor kérdésben alakítana ki együttműködést, elősegítve a nemzetközi szinten való közös fellépést is.

A legrosszabb forgatókönyv pedig az, ha Amerika befelé fordul és elakad a globalizáció.

Amerika visszavonulása "hosszan tartó globális anarchiához vezetne. Nem lenne olyan ország, amely a helyébe léphetne és garantálhatná a nemzetközi rendet - írják a szerzők, akik érezhetően úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok mindig pozitív szerepet játszik a világpolitikában.

A szakértők kevéssé vitatható, jó híreket is prognosztizálnak. Például tovább izmosodik a nemzetközi középosztály. Ez kritikus változást jelent: az emberiség döntő része a történelem során első ízben, nem szegénysorban él majd. A középosztály egy sor országban lesz a legfontosabb társadalmi és gazdasági csoport 2030-ra.

Erre az időszakra Ázsia politikai és gazdasági befolyása Európa és az Egyesült Államok befolyásánál is erősebb lesz. Ezt az egy főre jutó GDP, a lakosság mérete, a katonai kiadások és a technológiai befektetések segítik elő.

Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács szerint az európai országok és Amerika gazdasági hatalma visszaesésével párhuzamosan a feltörekvő államok hatnak majd ki a leginkább a globális gazdasági növekedésre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást