Nem mindenkire vár jobb élet Angliában

Infostart
2012. október 28. 16:26
Növekszik az Angliába irányuló emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények száma. Az elmúlt évben 946 esetet derített fel a rendőrség. Kínai, vietnami, nigériai és kelet-európai bűnbandák révén prostituáltak, koldusok, mi több: szervátültetésre kiszemeltek érkeztek a szigetországba.

A hatóságok csak a felderített bűnügyeket tartják nyilván, valószínű, hogy a tavalyi 946 esetnél sokkal jelentősebb az emberkereskedelem. Az is aggasztó, hogy 234 gyerek volt közöttük, akiket utcai bűnözésre, zsebtolvajlásra és koldulásra használtak fel. Két esetben az áldozatot arra kényszerítették volna nyerészkedők, hogy csekély összegért kioperáltassák a veséjüket, orvosi célokra. Szerencsére a rendőrség ezt időben megakadályozta.

A letartóztatottak egy része teherautók rakománya közé rejtve jutott be Angliába, mások viszont legálisan, útlevéllel érkeztek, emberrablók szervezésében. Ezeket a határon nehéz volt kiszúrni. Sokszor maguk sem tudták, hogy áldozatok. Vendéglátóipari állásajánlatokra, jobb élet reményében jöttek, s az ügynökök ez után "képezték át" őket prostituálttá, vagy a fizetésük jelentős részét leadó kényszermunkássá. A brit hatóságok szerint kilencvenkét banda foglalkozik embercsempészettel.

A BBC által most közzétett, 2011-es statisztikai táblázat első helyén Nigéria áll, a második Vietnam, a harmadik Románia, majd Kína, Szlovákia és a Cseh Köztársaság következik. Magyarország nem szerepel a kimutatásban.

Az embercsempészek ellen nemzetközi összefogással fokozzák a küzdelmet, az utasszállító repülőgépek személyzete is kiképzésben részesül, hogy megpróbálja felismerni az áldozatokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást