Akinek örökké hálás a brit zenei élet - kiállítás Solti György emlékére

Infostart
2012. október 9. 17:22
Londonban, a Királyi Covent Garden Operaházban gazdag anyagot felsorakoztató kiállítás nyílt hétfő délután az intézmény hajdani főzeneigazgatója és felvirágoztatója, Solti György születése századik évfordulója alkalmából.

Solti Györgynek - aki 1961 és 1971 között volt a Covent Garden főzeneigazgatója - örökké hálás a brit zenei élet, mert irányítása alatt közepes színvonalú operaházból a világ egyik vezető társulata lett. Miután Londonba csábították a frankfurti opera éléről, hallatlan energiával vetette magát a munkába, megváltoztatta a repertoárt, bevezette az angol zenei köztudatba Wagnert és megerősítette az angliai Mozart-kultúrát.

Születése századik évfordulója október 21-én lesz, ünneplik sikerei más színhelyein is, például Chicagóban, New Yorkban és Los Angelesben. Özvegye, Lady Valery Solti átutazott Amerikába, de előzőleg érdekes válogatást adott át a londoni kiállítás rendezőinek, családi fényképekből és a maestro személyes tárgyaiból. A megnyitó vendégeit a jelenlegi főzeneigazgató, Antonio Pappano mellett így Solti György idősebbik leánya, Gabrielle üdvözölte, ő vágta fel a hatalmas születésnapi tortát, melynek az elkészíttetéséhez a londoni Magyar Kulturális Intézet is hozzájárult.

A kiállításon pompás jelmezeket láthatunk, például azt az aranyhímzéses, fehér nagyestélyit, amit Angela Gheorghiu viselt, mint a Traviata Violette-je, 1994-ben. Solti György ugyanis főzeneigazgatói munkája befejezése után is állandó vendégkarmestere volt a Covent Gardennak, nyolcvanadik születésnapján az Otellót vezényelte, Plácido Domingoval és Kiri Te Kawanával a két főszerepben.
Ekkor adományozták neki a laureatus főzeneigazgatói címet, amelyet senki sem kapott meg előtte, vagy azóta.

Megnyitó beszédében Sir Antonio Pappano elmondta, hogy soha egyik elődje sem fektetett annyi energiát és lelkesedést az előadásokba, mint a hallatlanul energikus, csodálatosan muzikális és abszolút tökélyre törekvő Sir George Solti. Néha ki jött a sodrából, de nemcsak akkor, ha elégedetlen volt, hanem akkor is, ha sikerült kihoznia a zenekarból a maximumot. "Ez az! Ez az!" - kiáltozott.

Mint a fényképekből is kiderül, Solti György nagy művészekkel dolgozhatott együtt: rendezőként Viscontival, Peter Hall-lal, Zeffirellivel, Hans Hotterrel, s olyan énekesekkel, mint Fischer-Dieskau, Lisa della Casa, Elisabeth Schwarzkopf, Kiri Te Kawana és Plácido Domingo.

A fogadáson találkoztunk a fiatal magyar karmesterrel, Madaras Gergellyel, aki nemrég érkezett Londonba, mint az Angol Nemzeti Opera ösztöndíjasa. Két évet tölt itt. Bizonyos, hogy inspirációként hat rá Solti György - Sir George Solti fényes karrierje és nem halványodó elismertsége a zenei világban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást