A tálibok is a Facebookon barátkoznak

Infostart
2012. szeptember 12. 20:17
Magukat nőknek kiadó tálib harcosok barátkoznak a Facebookon külföldi katonákkal, hogy hadititkokat csaljanak ki belőlük - állítja az ausztrál védelmi minisztérium. Közben a militánsok mérsékeltebb szárnya jelezte: hajlandó a békéről tárgyalni.

Hamis profilokkal és általában csábító képekkel próbálják megszédíteni az Afganisztánban szolgáló ausztrál katonákat a tálibok. A zenét, filmeket és a modern fogyasztói társadalom más velejáróit elutasító radikálisok úgy tűnik, a szent cél érdekében nem idegenkednek a Facebooktól.

Az ausztrál védelmi minisztérium arra figyelmeztette katonáit: óvakodjanak a közösségi oldalon rájuk hamis profilokkal vadászó ellenségtől és a médiától.

"Az ilyen profilokat azért hozzák létre, hogy információt szerezzenek. Például a tálibok csinos nők képeit felhasználva barátságokat kötöttek a Facebookon."

Az ausztrál szövetségi kormány felmérést végzett a katonák internetezési szokásairól és úgy találta, hogy többségük túlságosan is bízik online barátaiban, és fennáll a veszélye, hogy bizalmas információt szolgáltatnak ki. Ilyen lehet, amikor képeket publikálnak és meghatározzák földrajzi elhelyezkedésüket is.

A legtöbb katona nem ismeri fel, hogy a hamis profilok mögött rejtőzködők, akik például egykori osztálytársaknak adják ki magukat, információt szerezhetnek tőlük és megfigyelhetik szokásaikat. A kormány a családtagokat és barátokat is arra figyelmeztette: veszélyes, ha a közösségi hálón a katonák nevét, rangját vagy állomáshelyét emlegetik.

Közben brit és amerikai egyetemi kutatók közvetítők segítségével kapcsolatot létesítettek két volt tálib miniszterrel és egy parancsnokkal, és azt állítják, hogy a mozgalom mérsékelt képviselői elfogadnák a tűzszünetet és a hatalommegosztást.

A Harvard és a King's College London egy-egy professzora arról beszélt, hogy a velük tárgyaló tálibok akár a folytatódó amerikai katonai jelenlétet is el tudnák képzelni, ha az "javítaná az afgánok biztonságát".

A békülékeny hangnem oka az lehet, hogy a beszélgetőpartnerek szerint "a háborút nem lehet megnyerni", hogy "csalódtak és haragszanak az al-Kaidára" és hogy "polgárháború robbanhat ki".

A külföldi erők másik nagy ellensége ugyanakkor a magát Pakisztánba befészkelt Hakkani-hálózat - melyet épp a CIA erősített meg a szovjetek afgán háborúja idején. A tálibok azt állítják: őket nem tudják befolyásolni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást