eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Eladás helyett felújítják a brit parlamentet

A Temze folyó partján álló londoni parlamentnek 1100 szobája van, száz lépcsőháza, öt kilométernyi folyosója. A legrégebbi rész, a nagy fogadóterem, 1099-ben épült, a palota többi része a XIX. század közepén. Kívülről folyamatosan renoválják a Parlamentet, de belül minden egyre elavultabb, az általános felújítást nem lehet tovább halasztani. A tervek szerint javítások miatt öt évre be fog zárni a képviselőház és a lordok háza, de olyan javaslat is elhangzott, hogy adják el a hatalmas palotát és építsenek helyette újat.

A brit parlament Temze-parti ódon épületében jelenleg az elektromos vezetékek cseréje és az öntöttvas tetőszerkezet javítása folyik, mintegy huszonöt milliárd forintnak megfelelő költségkeret felhasználásával. De ez csak csepp az óceánban. Az egész épület, úgy ahogy van, elhasználódott, különösen a vízvezetékrendszer. Egyre több miniszteri dolgozószoba mennyezetén jelenik meg sárga folt, mivel egy emelettel feljebb eldugul a vécé-lefolyó.

A felvonókkal is bajok vannak, legutóbb a királynővel a földszint helyett a tető felé indult el a lift. Külön probléma, hogy a faburkolat mögött az 1940-es évek óta azbesztlapok vannak, amelyeknek a pora tüdőrákot okozhat.

1834-ben egy túlfűtött kályha miatt leégett a parlament középkori épülete, csak a gyönyörű, hatalmas, XII. századi fogadóterem maradt meg, amit ma is használnak. IV. Vilmos király akkor felajánlotta, hogy lemond a Buckingham Palotáról, ülésezzenek ott a képviselők. Végül azonban, harminc év alatt, felépült tornyaival a neogótikus parlament, amely jellegzetes körvonalaival a brit államvezetés világszerte ismert jelképe lett. A második világháborús német bombázások során tizennégy találat érte az épületet, de az ősi fogadócsarnoknak nem esett baja.

A javítgatások azonban nem bizonyulnak elegendőnek. Szivárognak a 150 éves vízvezetékek, életveszélyesek a 70 éve beszerelt elektromos kábelek, a pincékben egerek szaladgálnak.

Felmerült az ötlet, hogy adják el a palotát és épüljön új parlament, de ennek a megvalósítása a hagyományokhoz ragaszkodó Angliában lehetetlennek tűnik. Valószínűbb, hogy több mint tizenkét milliárd forintnak megfelelő költséggel ötéves felújítási program indul.

Hol fognak ez idő alatt ülésezni a képviselők? Nem a Buckingham Palotában. Azt tervezik, hogy az épület melletti tér közepén ideiglenesen felhúzzák az alsóház pontos mását, és öt éven át ott lesznek az ülések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×