Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eladás helyett felújítják a brit parlamentet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Temze folyó partján álló londoni parlamentnek 1100 szobája van, száz lépcsőháza, öt kilométernyi folyosója. A legrégebbi rész, a nagy fogadóterem, 1099-ben épült, a palota többi része a XIX. század közepén. Kívülről folyamatosan renoválják a Parlamentet, de belül minden egyre elavultabb, az általános felújítást nem lehet tovább halasztani. A tervek szerint javítások miatt öt évre be fog zárni a képviselőház és a lordok háza, de olyan javaslat is elhangzott, hogy adják el a hatalmas palotát és építsenek helyette újat.

A brit parlament Temze-parti ódon épületében jelenleg az elektromos vezetékek cseréje és az öntöttvas tetőszerkezet javítása folyik, mintegy huszonöt milliárd forintnak megfelelő költségkeret felhasználásával. De ez csak csepp az óceánban. Az egész épület, úgy ahogy van, elhasználódott, különösen a vízvezetékrendszer. Egyre több miniszteri dolgozószoba mennyezetén jelenik meg sárga folt, mivel egy emelettel feljebb eldugul a vécé-lefolyó.

A felvonókkal is bajok vannak, legutóbb a királynővel a földszint helyett a tető felé indult el a lift. Külön probléma, hogy a faburkolat mögött az 1940-es évek óta azbesztlapok vannak, amelyeknek a pora tüdőrákot okozhat.

1834-ben egy túlfűtött kályha miatt leégett a parlament középkori épülete, csak a gyönyörű, hatalmas, XII. századi fogadóterem maradt meg, amit ma is használnak. IV. Vilmos király akkor felajánlotta, hogy lemond a Buckingham Palotáról, ülésezzenek ott a képviselők. Végül azonban, harminc év alatt, felépült tornyaival a neogótikus parlament, amely jellegzetes körvonalaival a brit államvezetés világszerte ismert jelképe lett. A második világháborús német bombázások során tizennégy találat érte az épületet, de az ősi fogadócsarnoknak nem esett baja.

A javítgatások azonban nem bizonyulnak elegendőnek. Szivárognak a 150 éves vízvezetékek, életveszélyesek a 70 éve beszerelt elektromos kábelek, a pincékben egerek szaladgálnak.

Felmerült az ötlet, hogy adják el a palotát és épüljön új parlament, de ennek a megvalósítása a hagyományokhoz ragaszkodó Angliában lehetetlennek tűnik. Valószínűbb, hogy több mint tizenkét milliárd forintnak megfelelő költséggel ötéves felújítási program indul.

Hol fognak ez idő alatt ülésezni a képviselők? Nem a Buckingham Palotában. Azt tervezik, hogy az épület melletti tér közepén ideiglenesen felhúzzák az alsóház pontos mását, és öt éven át ott lesznek az ülések.