Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titkos információk is megjelennek bin Laden megöléséről?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vitát kavart az Egyesült Államokban, hogy az Oszama bin Ladennel végző kommandósok egyike könyvet írt az akcióról. Vajon titkos információt is megosztott-e? - tették fel a kérdést a Pentagonban. Közben azonosították is az álnéven publikáló szerzőt.

Csak szeptember 11-én jelenik meg, de máris nagy hullámokat vet Amerikában a "Nehéz nap - egy NAVY SEAL kommandó önéletrajza" című könyv.

A Pentagonban dolgozó illetékesek szerint a szerző - aki maga is részt vett az Al Kaida-vezér likvidálásában - nem hagyatta jóvá a könyvet a védelmi minisztériummal. Így nem tudni, hogy titkos információ is napvilágra került-e.

Az AP azt írta, hogy a Mark Owen álnéven író szerző valójában Matt Bissonette. A haditengerészettől tavaly leszerelt katonát először a Fox News tévéadó azonosította, akinek egy szolgálatban lévő és egy leszerelt tiszt is megerősítette a nevet.

Az amerikai különleges egységek parancsnoksága szerint mindez veszélybe sodorhatja a katonát és társait is, akik részt vettek a bin Laden elleni tavalyi rajtaütésben.

A szerző ugyanakkor tudta, hogy jól kereshet a könyvvel, amely már most az amazon.com top 10-es listáján található, pedig még nem is adták ki.

Nemcsak a könyv íróját bírálják azonban bizalmas adatok esetleges közlése miatt.

Leszerelt kommandósok és CIA-tisztek egy csoportja kampányt indított Barack Obama elnök ellen, amiért úgymond titkos információt hozott nyilvánosságra a bin Laden-misszióról, hogy javítsa újraválasztási esélyeit. Az elnök úgymond érdemtelenül sok elismerést szerzett az akció kapcsán - teszik hozzá.

A bin Laden elleni akcióról szóló könyv kiadója szerint a szerző meghívására egy a különleges egységek munkájában jártas jogász nézte át a könyvet. A kommandósokkal gyakran titoktartási szerződéseket kötnek, így a bizalmas információ kiadása bűncselekménynek minősülhet.

A Pentagon szóvivője azt mondta: ha kiderül, hogy titkos adatok kerültek napvilágra, akkor az ügyet átadják az igazságügy-minisztériumnak.

2010-ben a Pentagon 47 ezer dollárt költött el arra, hogy bezúzassa egy volt hírszerzési tiszt afganisztáni memoárjának közel 10 ezer példányát.