eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Titkos információk is megjelennek bin Laden megöléséről?

Vitát kavart az Egyesült Államokban, hogy az Oszama bin Ladennel végző kommandósok egyike könyvet írt az akcióról. Vajon titkos információt is megosztott-e? - tették fel a kérdést a Pentagonban. Közben azonosították is az álnéven publikáló szerzőt.

Csak szeptember 11-én jelenik meg, de máris nagy hullámokat vet Amerikában a "Nehéz nap - egy NAVY SEAL kommandó önéletrajza" című könyv.

A Pentagonban dolgozó illetékesek szerint a szerző - aki maga is részt vett az Al Kaida-vezér likvidálásában - nem hagyatta jóvá a könyvet a védelmi minisztériummal. Így nem tudni, hogy titkos információ is napvilágra került-e.

Az AP azt írta, hogy a Mark Owen álnéven író szerző valójában Matt Bissonette. A haditengerészettől tavaly leszerelt katonát először a Fox News tévéadó azonosította, akinek egy szolgálatban lévő és egy leszerelt tiszt is megerősítette a nevet.

Az amerikai különleges egységek parancsnoksága szerint mindez veszélybe sodorhatja a katonát és társait is, akik részt vettek a bin Laden elleni tavalyi rajtaütésben.

A szerző ugyanakkor tudta, hogy jól kereshet a könyvvel, amely már most az amazon.com top 10-es listáján található, pedig még nem is adták ki.

Nemcsak a könyv íróját bírálják azonban bizalmas adatok esetleges közlése miatt.

Leszerelt kommandósok és CIA-tisztek egy csoportja kampányt indított Barack Obama elnök ellen, amiért úgymond titkos információt hozott nyilvánosságra a bin Laden-misszióról, hogy javítsa újraválasztási esélyeit. Az elnök úgymond érdemtelenül sok elismerést szerzett az akció kapcsán - teszik hozzá.

A bin Laden elleni akcióról szóló könyv kiadója szerint a szerző meghívására egy a különleges egységek munkájában jártas jogász nézte át a könyvet. A kommandósokkal gyakran titoktartási szerződéseket kötnek, így a bizalmas információ kiadása bűncselekménynek minősülhet.

A Pentagon szóvivője azt mondta: ha kiderül, hogy titkos adatok kerültek napvilágra, akkor az ügyet átadják az igazságügy-minisztériumnak.

2010-ben a Pentagon 47 ezer dollárt költött el arra, hogy bezúzassa egy volt hírszerzési tiszt afganisztáni memoárjának közel 10 ezer példányát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×