eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk

Ön nyaralna a főnökével?

Több nemzetközi cég próbálja úgy megtartani és jutalmazni alkalmazottait, hogy közös nyaralásokat szervez. Nem a szokásos csapatépítő hétvégékről van szó. A munkatársakat úgy próbálják összeszoktatni, hogy együtt töltik a szabadságot.

A Fjord digitális ügynökség évente legalább kétszer repteti el dolgozóit egy közös szabadságra - már 2008 óta. Nevéhez híven északi tájakat céloz meg, és a dolgozók közösen látogatnak el a fjordokhoz. A kollégákkal eltöltött szabadság arra is jó, hogy a világ különböző tájain található irodák alkalmazottai megismerjék azokat, akikkel az év során folyamatos e-mail és telefonkapcsolatban állnak.

Nagy-Britanniában a Badger Holdings ingatlancég is hasonló utazásokat szervez. Legjobban teljesítő munkatársai Las Vegasba utaztatja. A Chemistry Group nevű cég pedig az EuroDisney vidámparkba vitte dolgozóit. A Google egy egész síparadicsomot bérelt ki alkalmazottainak - írta a Financial Times.

De vajon mindez nem csak a szingli dolgozóknak kedvez, akiknek nem kell partnerük és kollégáik között választani? A Baringa Partners londoni üzleti tanácsadó cég nem diszkriminál: mind a 260 dolgozóját és családtagjaikat elviszi egyszer egy évben egy dél-európai hosszú hétvégére. Az idén a portugáliai Algarve-régió az úti cél.

"Fontos, hogy a céggel ne csak anyagi, hanem személyes is legyen a kapcsolat. Ezzel mondunk köszönetet dolgozóinknak és családtagjaiknak, számunkra ez kulturális kérdés" - mondta Mohamed Mansour, a cég egyik partnere.

Nem mindenki tapsol azonban az új ötletnek. Peter Reilly, a Brit Foglalkoztatási Intézet humánerőforrás kérdésekkel foglalkozó kutatója szerint komoly kockázatokat is rejt ez a stratégia. "Előfordulhat, hogy emberek, akik nagyon jól kijönnek egymással, a munkahelyükön rájönnek, hogy nagyon nem kedvelik egymást. Mi történik, ha valaki átlépi a normális, elvárt viselkedés határait, mint például egy italozós karácsonyi partin? Láttam már olyat, hogy embereket emiatt bocsátottak el" - mondta.

Egy másik kutató, Cary Cooper, a Lancasteri Egyetem menedzsment tanszékének professzora arról beszélt: sokan vannak, akik nem akarnak elmenni a céges karácsonyi bulira, de úgy érzik, muszáj. Így lehetnek a céges nyaralással is. Az embereknek szükségük van a munkahelyen kívüli életre is.

És persze mindez pénzkérdés is. A Fjord útjai fejenként 4000-6000 euróba is kerülhetnek. Kis és közepes forgalmú cégek dolgozóit tehát nem fenyegeti az a veszély, hogy a főnökkel kell nyaralniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×