Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ön nyaralna a főnökével?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több nemzetközi cég próbálja úgy megtartani és jutalmazni alkalmazottait, hogy közös nyaralásokat szervez. Nem a szokásos csapatépítő hétvégékről van szó. A munkatársakat úgy próbálják összeszoktatni, hogy együtt töltik a szabadságot.

A Fjord digitális ügynökség évente legalább kétszer repteti el dolgozóit egy közös szabadságra - már 2008 óta. Nevéhez híven északi tájakat céloz meg, és a dolgozók közösen látogatnak el a fjordokhoz. A kollégákkal eltöltött szabadság arra is jó, hogy a világ különböző tájain található irodák alkalmazottai megismerjék azokat, akikkel az év során folyamatos e-mail és telefonkapcsolatban állnak.

Nagy-Britanniában a Badger Holdings ingatlancég is hasonló utazásokat szervez. Legjobban teljesítő munkatársai Las Vegasba utaztatja. A Chemistry Group nevű cég pedig az EuroDisney vidámparkba vitte dolgozóit. A Google egy egész síparadicsomot bérelt ki alkalmazottainak - írta a Financial Times.

De vajon mindez nem csak a szingli dolgozóknak kedvez, akiknek nem kell partnerük és kollégáik között választani? A Baringa Partners londoni üzleti tanácsadó cég nem diszkriminál: mind a 260 dolgozóját és családtagjaikat elviszi egyszer egy évben egy dél-európai hosszú hétvégére. Az idén a portugáliai Algarve-régió az úti cél.

"Fontos, hogy a céggel ne csak anyagi, hanem személyes is legyen a kapcsolat. Ezzel mondunk köszönetet dolgozóinknak és családtagjaiknak, számunkra ez kulturális kérdés" - mondta Mohamed Mansour, a cég egyik partnere.

Nem mindenki tapsol azonban az új ötletnek. Peter Reilly, a Brit Foglalkoztatási Intézet humánerőforrás kérdésekkel foglalkozó kutatója szerint komoly kockázatokat is rejt ez a stratégia. "Előfordulhat, hogy emberek, akik nagyon jól kijönnek egymással, a munkahelyükön rájönnek, hogy nagyon nem kedvelik egymást. Mi történik, ha valaki átlépi a normális, elvárt viselkedés határait, mint például egy italozós karácsonyi partin? Láttam már olyat, hogy embereket emiatt bocsátottak el" - mondta.

Egy másik kutató, Cary Cooper, a Lancasteri Egyetem menedzsment tanszékének professzora arról beszélt: sokan vannak, akik nem akarnak elmenni a céges karácsonyi bulira, de úgy érzik, muszáj. Így lehetnek a céges nyaralással is. Az embereknek szükségük van a munkahelyen kívüli életre is.

És persze mindez pénzkérdés is. A Fjord útjai fejenként 4000-6000 euróba is kerülhetnek. Kis és közepes forgalmú cégek dolgozóit tehát nem fenyegeti az a veszély, hogy a főnökkel kell nyaralniuk.