Uniós biztosi munkáért jár a doktori cím?

Infostart
2012. augusztus 10. 18:30
A szlovákiai kereszténydemokrata mozgalmat megosztja a pártelnök doktori címe körüli botrány. Ján Figel ugyanis évekkel ezelőtt furcsa körülmények között jutott a titulushoz.

Az ügyet elsőként a Sme című napilap szellőztette meg. Mint kiderült, a jelenleg ellenzéki kereszténydemokrata mozgalom elnöke öt évvel ezelőtt fölöttébb gyanús körülmények között szerzett doktori címet.

A Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális magán Főiskola rektora, Vladimír Krcméry (aki egyébként Figel opponense is volt), valamint Alzbeta Mrázová, a vizsgabizottság elnöke a lapnak elismerte, hogy a kereszténydemokrata pártelnök megkapta a tudományos fokozatot, annak dacára, hogy komoly hiányosságok voltak a szakdolgozatában.

A titulus megszerzésében beismerésük szerint szerepet játszott a politikus akkori, európai uniós biztosi posztja. Mint mondták, Figel sokat tett Szlovákiáért, nagy érdemei vannak abban, hogy az ország tagja lehetett az EU-nak.

Fölöttébb furcsa, hogy Figel munkájában alig tesz említést a szociális munkáról, szakdolgozatát ugyanis Szlovákia uniós integrációjáról írta. Figel csupán négyoldalnyi részt szentelt a szociális területnek, az anyag további részében Szlovákia uniós csatlakozásával foglalkozott. Utóbbi témakörről saját korábbi kiadványából másolt át 74 oldalt.

Ráadásul a könyvet nem egyedül, hanem egy szlovák diplomatával közösen írta, nagy részét kormányhivatalnokok állították össze, azonban disszertációs munkájában erről már nem tesz említést.

A kereszténydemokrata politikust több párttársa is élesen bírálja. Radoslav Procházka szerint Figel elvesztette maradék tekintélyét is. A szabadságát külföldön töltő oktatásügyi miniszter pedig máris közölte, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, és ha kell, akkor levonják a szükséges következtetéseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást