Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szégyenlistát állított össze a Matica Slovenská

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szégyenlistát tett közzé a Matica Slovenská hivatalos folyóirata azokról az ismert személyekről, aki 20 évvel ezelőtt kiálltak a közös csehszlovák állam mellett és ellenezték az önálló Szlovákia létrehozását.

A Matica slovenská lapja a 20 évvel ezelőtti felhívás aláíróit "szlovák- és államellenes" aktivitással vádolta meg, és "szégyenletesnek" nevezte a kilencszáz aláíró nevét tartalmazó listát. "Mindenhol meg lehet őket találni, ahol a szlovák gazdasági és kulturális szuverenitás, az államiság ellen cselekednek" - olvasható a listához fűzött kommentárban.

A bumm.sk szlovákiai magyar hírportál szerint az ismert humorista, Milan Lasica, aki maga is szerepel a listán, ironikusan így kommentálta a hírt: "ezért halálbüntetést követelek magam ellen".

Iveta Radièová egykori kormányfő szerint a Maticának nincs joga ilyen álláspontot hangoztatni. Radicová a szlovákpárti és szlovákellenes hozzáállásra való felosztást beteg dolognak tartja. Mint mondta, ez feleslegesen hoz létre ellenségeket, és nem mutatja meg, miként állnak az érintettek a hazájukhoz.

A Matica Slovenská lapjának kiadását az állam finanszírozza, a szervezet 2012-ben 1,5 millió eurós támogatást kapott. A cikket Maro¹ Smolec főszerkesztő korrektnek nevezte. Marián Tkáè, a Matica elnöke szintén nem lát problémát a lista nyilvánosságra hozatalában. Szerinte sajtószabadság van, ha valaki elégedetlen, akkor tegyen valamit.