Fico tud harapni is, ha kell

Infostart
2012. július 19. 21:23
Robert Fico kormánya ismét megfenyegette az országban működő bankokat: amennyiben tovább emelik az illetékeket, komoly bírságra számíthatnak.

A szlovák kormány Robert Fico szavai szerint intézkedéseket léptetne érvénybe azon bankok ellen, amelyek a megnövekedett terheik miatt emelnék az ügyfeleknek felszámolt kezelési díjakat.

A kormányfő azt állítja, hogy a bankok tavalyi rekordnyereségük ellenére szüntelenül emelik a szolgáltatásaik árát, és arra készülnek, hogy a bankokra tervezett extraadó bevezetése után terheiket az ügyfelekre hárítják át.

A kormány a különleges bankadó bevezetésével párhuzamosan egy olyan rendelkezést akar elfogadni, amely ezt megakadályozná, és amelynek megszegését akár 660 ezer eurós büntetéssel sújtanák.

Eddig semmilyen lépést nem tettünk a bankok ellen, azonban tudunk harapni is—figyelmeztetett a miniszterelnök.

Fico elmondása szerint a bankok jelenleg is emelnek az illetékeiken, elsősorban a számukra kedvezőtlenül alakuló kamatlábakkal kapcsolatban, ezek azonban nem állnak összefüggésben a tervezett intézkedésekkel. Az utóbbi öt hónap során szinte minden bank emelte illetékeit, és ezt augusztustól újabb öt bank teszi meg.

A bankokra kivetett extra adó törvénytervezete már második olvasatban került a parlament elé, és várhatóan szeptember 1-jén lép hatályba. A különadóból idén 77 millió, jövőre pedig 110 millió euró bevételre számít az állam.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást