Milyen fenyegető veszélyt lát az IMF?

Infostart
2012. július 17. 10:53
A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a vártnál kisebb mértékben nő majd a világgazdaság. A növekedést még inkább visszavetheti, ha az euróövezetben nem tesznek meg mindent a hitelválság megoldására. Ami Európában történik, az magával húzza a feltörekvő gazdaságokat is - jegyzi meg az anyag.

Az utóbbi években az úgynevezett feltörekvő államok - köztük Brazília, Kína és India - működtek a globális gazdasági növekedés motorjaiként, de az IMF szerint rájuk is kihat az eurozóna válsága és az elhúzódó amerikai talpra állás.

Visszaesett az export és ez, a korábbi gazdaság-szabályozó lépésekkel együtt sokkal nagyobb mértékben érezteti majd hatását, mint remélték. Brazíliában, Indiában és máshol korábban a helyi pénz felértékelődése miatt aggódtak, de most pár hónap alatt a fordítottja történt: valutáik árfolyama drámai módon leesett.

Áprilisban még 4,1 százalékos globális gazdasági növekedést jósolt jövőre az alap, most ezt 3,9 százalékra csökkentette. A prognózis szerint a legfejlettebb és a feltörekvő országokban esik vissza leginkább a növekedés. A fejlett országok az idén átlagban csak vérszegény, 1,4 százalékos növekedést produkálnak az idén és 1,9 százalékost jövőre.

A leginkább fenyegető veszély a késlekedő vagy elégtelen fellépés az eurózóna válságának megfékezésére - jegyzi meg az IMF. Az valutaunió gazdasága az idén a fejlett államokhoz képest csak feleakkora mértékben bővül, miközben Afrikában hétszer nagyobb mértékben bővül majd a gazdaság, mint az öreg kontinensen - olvasható az anyagban.

Nemcsak Európa azonban a fekete bárány. Az elemzés szerint az Egyesült Államokban az elnökválasztás után várható politikai vita "a pénzügyi szakadék szélére" lökheti Amerikát. Az év végén járnak le a Bush-korszakban bevezetett adókedvezmények és egy tavalyi megállapodás értelmében automatikus, fűnyíróelvet követő kiadáscsökkentést vezetnek be, ha a politikai pártok nem tudnak megállapodni a költségvetésről. Bár a piacok szerint a Kongresszusban végül megegyeznek, a Valutaalap úgy látja a politikai kardcsörtetés rosszul hat majd a kereskedésre.

Ázsiában azonban a Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Thaiföld és Vietnam - más néven az ASEAN 5-ök teljesen másként élik meg a helyzetet, mint a fejlett államok. Az ő növekedésük nem esik vissza és továbbra is 5 és fél százalékos marad az idén - a nyugati bajok ellenére.

Az IMF Kína növekedési prognózisát is lecsökkentette, 10 százalékról a még mindig irigylésre méltó 8 százalékra - szintén az eurozóna válsága miatt.