Nemcsak mi szenvedünk a hőségtől

Infostart
2012. július 9. 20:30
Az Egyesült Államokban a rekordokat döntögető hőséget okolják még a gyilkosságok számának megugrásáért is. Több városban 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ami többtucatnyi ember életét követelte. A meleg után most viharok jöhetnek.

New Yorkban az elmúlt öt napban 16 gyilkosságot követtek el, ami a helyi hatóságok szerint az átlag kétszerese. A város olyan, mint egy fortyogó katlan - mondta egy helyi illetékes.

A New Yorkba látogató turisták közben a Central Park helyett inkább a légkondicionált bevásárlóplázákban kerestek menedéket.

Amerikában legkevesebb 46 áldozatot szedett a rekordok sorát megdöntő hőség. A legtöbb halott idős ember volt, de Indianapolisban egy forró autóban hagyott négy hónapos kislány is meghalt. Chicagóban ketten vesztették életüket, amikor kisiklott egy vonat.

Washingtonban megolvadt a Ronald Reagan reptér egyik kifutópályájának borítása és egy gép belesüllyedt az aszfaltba. Az amerikai fővárosban kilenc napon át tartott a hőség.

Közben a közelmúlt viharjai miatt öt szövetségi államban továbbra is 400 ezer ember van áram - és így hűtő és légkondicionáló nélkül.

A helyi meteorológiai hivatal pedig épp azt javasolja, hogy a lakosok igyanak sok folyadékot, maradjanak hűtött helyiségekben és hogy kérdezzenek rá, hogy vannak a szomszédok és a rokonok.

Az amerikai Aszályfelügyelő Hivatal nevű szervezet szerint egy sor mezőgazdasági államban a kukorica és a szójatermés több mint egyötöde semmisülhet meg.

A szakemberek szerint az amerikai hőséget egy kiterjedt, magasnyomású "bura" okozta, amely miatt magas maradt a páratartalom is, a szelek pedig leálltak.

Most azonban az Atlanti-óceán felől érkező hidegfrontot és viharokat jósolnak, ami hétfőn éri el az országot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást