Intelligens egyenruhákat kaphatnak a katonák

Infostart
2012. május 27. 20:13
A jövőben intelligens ruhák növelik majd a jövő katonáinak túlélési esélyeit - legalábbis erre írt ki pályázatot a Pentagon. A viselet figyelni fogja a katonák életjeleit, azokat továbbítja az orvosoknak, még mielőtt a sebesült hozzájuk kerülne.

A nem túl távoli jövő "okosuniformisai" jelezni tudják majd, hogy hol sebesült meg a katona és nukleáris, biológiai vagy vegyi támadásra utaló nyomokat tudnak majd felfedezni a vérben és verejtékben.

Mindez életeket menthet meg azzal, hogy fontos információhoz juttatja az orvosokat és a katonai parancsnokokat is a harcmezőn elszenvedett veszteségekről - írja a livescience.com tudományos portál.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon kis- és közepes vállalkozásokat kért fel legújabb, futurisztikus eszközei és felszerelése kidolgozására.

Ezek között szerepelnének az egészségügyi katonák munkáját segítő intelligens egyenruhák, amelyek megállapítanák és továbbítanák a sebesülések helyét, és még azt is, hogy milyen fegyver okozta azokat.

Az ilyen öltözetben alkalmazott szövettel meg tudnák becsülni a seb mélységét és azt, hogy a sérülés hogyan hathat ki a fontosabb szervekre, és azonnal az elsősegélynyújtással lehetne foglalkozni, nem pedig a sebesülés felmérésével.

Emellett nyál- és vérminták alapján tudnák érzékelni a kémiai, biológiai vagy nukleáris támadásokat, sőt, még az útmenti pokolgépekre utaló nyomokat is. Az okosegyenruhába épített GPS-technológia pedig segítene megtalálni az adott katonát.

A szkeptikusok azonban megjegyzik, hogy több ország aktív missziókon résztvevő katonáinak sem tudják biztosítani a jelenlegi "technikailag primitív" védőeszközöket, például a pokolgépektől védő személyes páncélt vagy páncélozott harci járműveket.