eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mennyire drága a francia kormány?

A francia jobboldali ellenzék szerint hiába csökkentette az új szocialista kormány 30 százalékkal az államfő és a miniszterek fizetését, az Ayrault-kabinet működése mégis lényegesen drágább lesz, mint az előzőé volt. Az új kormány ugyanis harmincnégy miniszterből áll, miközben Francois Fillon első kormányában mindössze tizenöt tárcavezető és öt államtitkár dolgozott.

A francia köztársasági elnök és a kormányfő havi fizetése a korábbi 21 300 euróról, 14 910-re, a minisztereké pedig 14 200 euróról 9940-re csökken - erről döntött első ülésén az új szocialista kormány.

A Francois Hollande kampányígéretei között szereplő jelképes döntés kapcsán máris komoly vita alakult ki kormány és ellenzék között, utóbbi ugyanis azt állítja, hogy az állami vezetők fizetésének 30 százalékos csökkentése valójában szemfényvesztés.

Jean-Francois Copé, a parlamentben az ellenzéki többséget adó Népi Mozgalom Uniójának elnöke szerint a jelenlegi kormányban 65 százalékkal magasabb a miniszterek száma a 2007-ben megalakult Fillon-kabinethez képest, és ebből, mint fogalmazott, a végeredményt könnyen ki lehet számolni.

A szerdán megalakult Ayrault-kormány érdekessége egyébként, hogy abban szigorúan érvényesül a paritás elve, vagyis 17-17 nőből és férfiból áll, közülük azonban mindössze öten rendelkeznek kormányzati tapasztalatokkal, a fennmaradó huszonkilenc abszolút újoncnak számít. A júniusban sorra kerülő parlamenti választásokig a kabinet rendeletekkel kormányoz majd, a képviselőházban ugyanis jelenleg az ellenzék van többségben.

A minisztereknek egyébként még kinevezésük előtt úgynevezett magatartási kódexet kellett aláírniuk, amely egyebek mellett tiltja a funkcióhalmozást, vagyis egy tárcavezető a jövőben nem lehet például polgármester. A miniszterek nem fogadhatnak el ajándékokat és magánjellegű meghívásokat, a három órát nem meghaladó utazásaikhoz vonatot kell igénybe venniük, ha pedig szolgálati gépkocsiba szállnak, akkor szigorúan be kell tartaniuk a mindenkire érvényes közlekedési szabályokat, megkülönböztető jelzést csak indokolt esetben használhatnak.

Mindez a kormányfő szerint az állami vezetők példás magatartását hivatott garantálni, a kabinet "egyszólamúságát" pedig a kódex azon kitétele biztosítja, amely szerint elfogadott kormánydöntést a miniszterek nem bírálhatnak.

A nem egészen egy hónap múlva sorra kerülő parlamenti választásokra készülődő szocialisták igyekeznek a legnagyobb egységet felmutatni, céljuk ugyanis az, hogy az alsóházban is abszolút többséget szerezzenek. Elemzők szerint a belső feszültségeket egyelőre csupán az jelzi, hogy a párt főtitkára, Martine Aubry semmilyen szerepet sem kapott az új kormányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×