Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyire nyílik meg Oroszország?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz parlament kedden hagyja jóvá Dmitrij Medvegyev leköszönt elnök miniszterelnöki kinevezését. Mindeközben beiktatták hivatalába az eddig kormányfői feladatokat ellátó Vlagyimir Putyint. A régi-új elnök visszatérésével párhuzamosan folytatódtak a tiltakozások és a letartóztatások a moszkvai utcákon.

Vörös kötéses alkotmány, a parlamentből a Kremlbe hajtó elnöki limuzin, jelentéstevő tisztek, 200 évvel ezelőtti egyenruhát viselő díszőrség és taláros alkotmánybíró. Vlagyimir Putyin szinte királyi külsőségek között lett ismét az Orosz Föderáció elnöke - akár az elkövetkező 12 évre, ha hat év múlva újraválasztják.

"Mindent megteszek, hogy megfeleljek többmillió polgárunk elvárásának. Életem értelme és feladata a haza és népünk szolgálata" - mondta ötperces beszédében az elnök, miután Mercedese kihalt utcákon át hajtott a Kremlbe. Még azt is hozzátette, hogy "demokratikus országban akarunk és fogunk élni". Arra azonban nem tért ki, hogy beiktatása előtt egy nappal több tízezren éppen demokratikus elkötelezettségét kérték számon tőle az utcákon.

A Moszkvában mozgósított rohamrendőrök a ceremónia idején is folytatták a letartóztatásokat. Fél kilométerre a Kremltől tüntetők kisebb csoportjából 22 embert tartóztattak le. Õrizetbe vettek az elnöki limuzin útvonalán tüntető embereket, köztük olyanokat is, akik egy bisztróban ültek és a tiltakozók fehér szalagját viselték. A rendőrség szerint 300 embert tartóztattak le.

Közben kommentátorok azt találgatják: a liberális vagy konzervatív politikusok kerülnek-e többségbe az új kormányban. Ez meghatározhatja, mennyire nyílik meg Oroszország a külföldi befektetők előtt. Putyin a befektetői hangulat javítását, a bürokrácia és a korrupció visszafogását ígérte és azt is, hogy csökkentik az orosz gazdaság függését az energiaexporttól - jegyezte meg a Reuters.

Emellett magasabb fizetést ígért a tanároknak és a közalkalmazottaknak és jobban felszerelt hadsereget. Mivel a külpolitika irányítását miniszterelnökként is megtartotta, ezen a téren nem várható radikális változás. Putyin megjegyezte: "stratégiai viszonyt" akar az Egyesült Államokkal, de nem fogadja el annak beavatkozását.