eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Zűrzavar Hollandiában a kormányfő lemondása után

Szeptember elején kerülhet sor az előre hozott parlamenti választásokra Hollandiában - közölték kedden több holland párt képviselői. Mark Rutte kormányfő azután mondott le, hogy a parlamentben nem sikerült megállapodni a deficitet az uniós előírások szerint mérséklő takarékossági csomagról.

"Politikai vákuum az eurózóna egyik legstabilabb országában"; "zavarodottság, a megszorítások miatti politikai csata az európai perifériáról az eurózóna szívébe helyeződik át" - így jellemezték a kommentárok a holland kormányfő távozása utáni helyzetet.

Mark Rutte azután nyújtotta be lemondását, hogy kisebbségi kormánya körül elfogyott a levegő, mivel a jobboldali radikális Geert Wilders pártja megvonta tőle a taktikai támogatást. Wilders azt mondta:" a holland nyugdíjasok nem vérezhetnek el az EU diktátumai miatt".

Azt, hogy a kormányon kívüli Szabadságpárt keménykedése miatt összeomolhat a koalíció, már hónapok óta érezni lehetett, és Rutte képtelen volt úrrá lenni a helyzeten.

Hollandiának az általa is elfogadott európai fiskális paktum értelmében a GDP 3 százaléka alá kell szorítani költségvetési hiányát, de felmerül a kérdés, hogy képes lesz-e erre. Az EU nem sok időt vesztegetett, és megjegyezte, hogy maga Hollandia kardoskodott tavaly a 3 százalékos előírás megerősítése mellett, és Hágának egy héten belül be kell mutatnia hiánycsökkentő programját.

A piacokon máris megnőtt a némethez hasonlóan eddig biztos befektetésnek tartott holland állampapírok hozama. Hollandia immár több mint 0,7 százalékponttal magasabb kamatot fizet hitelezőinek, mint Németország, amire a válság kezdete óta nem volt példa. A Fitch hitelminősítő sejtetni engedte, hogy küszöbön állhat az eddig kiváló adós Hollandia leminősítése.

A gazdaság tavaly év végén kezdett mélyrepülésbe, és a költségvetési hiány 4,7 százalékra ugrott. Ennek ellenére a holland pénzügyminiszter azt mondta: a kívánt 3 százalék alá tudják szorítani a hiányt. Kérdés, hogy honnan lesz meg ehhez a politikai akarat és a megegyezésre való szándék az amúgy eddig hagyományosan kompromisszumok útján kormányzott Hollandiában.

Kevés párt kampányol majd azzal, hogy megszorítások kellenek a 3 százalékos hiánycél sürgős eléréséhez. A költségvetési csomagot a baloldali pártok támogatásával szavazhatnák meg, ám ezek is ellenzik a tervezett 2 százalékos áfaemelést és a nyugdíjkorhatár emelését, hogy már jövőre 3 százalék alatt legyen a holland büdzsé hiánya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×