Nem történt számottevő javulás a nők hátrányos megkülönböztetése terén

Infostart
2012. április 21. 18:30
Németországban a nők mind a mai napig jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A szövetségi statisztikai hivatal legfrissebb kimutatása szerint az egyazon munkakörben foglalkoztatott nők fizetése átlagosan 23 százalékkal marad el férfi kollégáik bére mögött. Mindez összefügg azzal is, hogy vezető beosztásban lényegesen kevesebb a nő, mint a férfi.

A berlini koalíció több tagja a közelmúltban ismét szóba hozta a női kvóta bevezetését a cégeknél, de kezdeményezést egyelőre nem koronázta siker. A terv ellenzői szerint fontosabb a teljes egyenjogúság megvalósítása a bérek terén is.

Tény ugyanis, hogy még a vezető beosztású nők esetében is jelentős a fizetésbeli különbség. ők is, akárcsak a munkásnők, közel negyed annyival kevesebbet visznek haza a hónap végén, mint férfi kollégáik.

A felmérésből kitűnik az is, hogy a nagy fogadkozások ellenére 2006 óta gyakorlatilag nem történt számottevő javulás a nők hátrányos megkülönböztetése terén. Szembeötlő azonban a két országrészben tapasztalt eltérés a fizetések szempontjából. Ugyanis míg a nyugati tartományokban élő nők átlagosan 25 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint az ugyanazon beosztású férfiak, ez a különbség az egykori NDK-ban csak hat százalékot tesz ki.

Egy más célzattal készült felmérés viszont a nők javára billentette a mérleget, ugyanis a kormány kezdeményezésére nyolc óriásvállalat, köztük a vasút és a telekom, valamint a kozmetikai cikkek gyártására szakosodott Oreal próbaként csak olyan jelentkezéseket fogadott el a kiírt állásokra, amelyek nem tartalmazták sem a pályázó korát, sem pedig nemét, csupán végzettségét és gyakorlati tapasztalatait. Kiderült, hogy jóval több nő kapott behívót az állás elfoglalását előkészítő személyes megbeszélésre, mint férfi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást