eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lesz elég pénze az IMF-nek?

További 400 milliárd dolláros tartalékért lobbizik a tagállamoknál a Nemzetközi Valutaalap vezetése, hogy kezelni tudja az eurózóna válságát. Az elnökválasztási évben azonban az Egyesült Államoktól nem lehet több pénzre számítani, a feltörekvő államok pedig nagyobb beleszólást akarnak az IMF-ügyeibe, mielőtt a pénztárcájukba nyúlnának.

Vészjósló vagy éppenséggel optimista kommentárok is olvashatóak arról, lesz-e az IMF-nek pluszpénze az eurózóna válságának kezelésére azt követően, hogy a befektetők és a szakértők szerint lassan Spanyolországot is meg kell segíteni.

A brit Guardian szerint Christine Lagarde, az IMF igazgatója keményen lobbizik azért, hogy a tagállamok megerősítsék a "tűzfalat", vagyis azt az alapot, amelyet az IMF válságkezelésre fordíthat. A brit lap szerint félő, hogy nem lesz elég pénz a válságkasszában.

Az IMF 400 milliárd dollárral akarja növelni a forrásokat, ebből eddig 321 milliárd jött össze az eurózóna, Japán, Svájc, Norvégia, Svédország, Dánia és Lengyelország jóvoltából. Korábban 500 milliárd dollár volt a cél, de Lagarde szerint most "kevesebb is elég, mert enyhült az eurózóna válsága".

Egyes magyarázatok szerint azonban világossá vált, hogy az Egyesült Államok az idén már nem nyúl mélyebben a pénztárcájába a választási év miatt, és több más fejlett állam, így Nagy-Britannia is vonakodik. Londonban a konzervatív párt euroszkeptikus képviselői akadályozzák a hozzájárulás növelését, mert szerintük hanyatlásra ítélt eurózónának adná az IMF a pénzt.

A Financial Times ugyanakkor úgy látja, az IMF egyre inkább bízik abban, hogy meglesz a pénz. Japán kedden 60 milliárd dollárt ígért, és a legtöbb feltörekvő állam még nem is nyilatkozott.

A csoportból Brazília azonban addig nem akar további pénzt juttatni az IMF-nek, amíg az eleget nem tesz egy, két évvel ezelőtti megállapodásnak, és nem ad nagyobb szavazati jogot Brazíliának, Oroszországnak, Indiának, Kínának és Dél-Afrikának. Emellett Kanada is gyengítené az európai dominanciát az IMF 24-tagú igazgatótanácsában.

Lagarde ennek ellenére bizakodik, és azt várja, hogy jelentősen megnövelik az IMF forrásait. Az eurózóna azonban továbbra is fenyegeti a világgazdaság növekedési esélyeit, és erről úgy beszélt, mint egy óvatos meteorológus. "Az enyhe kilábalás tavaszi szele mellett nagyon sötét felhőket is látni a horizonton" - fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×