eur:
395.18
usd:
372.33
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A gyorskávézók megölik a kocsmákat?

Miután az osztrákok az egy főre jutó sörfogyasztásban lekörözték a németeket, nem jelent meglepetést az a hír, amely szerint Németországban sorozatban tűnnek el a sarki kocsmák. Ezt részben a gyorskávézók elterjedésével, részben pedig a szokások változásával magyarázzák, de a kiskocsmák megszűnése egy hagyományos életforma gyökeres megváltozását is kifejezi.

Az ezredforduló óta minden negyedik kocsma bezárt Németországban. Kiváltképpen az északi tartományokban tűnnek el egymás után a hangulatos kiskocsmák, ahová a munka után a környékbeliek betértek egy pofa sörre, ahol ismerősökkel találkoztak, kicserélték értesüléseiket és a legfrissebb pletykákat, közben elszívtak egy cigarettát, majd hazamentek.

Az eichstätt-ingolstadti egyetem társadalmi szokásokat elemző tanulmányában megállapítja, hogy ezek a vendéglátó intézmények fontos feladatot láttak el a polgárok közötti kapcsolatok fenntartásában, következésképpen eltűnésük tovább fokozza az internet világával amúgyis együtt járó elidegenedést.

A kisvendéglők és kocsmák sorozatos csődjét a dohányzási tilalom bevezetése is elősegítette, mert bár a cigarettázók kimentek a bejárat elé füstölni, az emeleti lakók sok esetben összefogtak, és hatósági segédlettel elérték az ivóhelyiség bezárását.

A folyamat felgyorsulásában szerepet játszik a gyorskávézók elterjedése, amelyeknek már a hangulata sem invitál a hosszabb maradásra. Az egyetemi tanulmány azonban kimutatta azt is, hogy a sarki kocsmák társadalmi szerepét némileg átveszik a sportegyletekhez tartozó kantinok, amelyek adókedvezményeket élvezve jóval olcsóbb rezsivel üzemelnek, mint a többi vendéglátó egység, tehát ital- és ételáraikat is kedvezőbb tarifa alapján kalkulálják, következésképpen az egyleten kívüli vendégek számára is vonzerőt jelentenek.

Az InfoRádió németországi tudósítójának a korábbi munkahelyével szemközti teniszpályák kantinja a magyar konyha kedvelői körében sok éven át igencsak népszerű volt a müncheniek körében, ma már bajor szakácsával és egy hangulatos kerthelyiséggel bővítve várja az egyleti tagokon kívül mindazokat, akik egykor csak egy krigli sörre és savanyú káposztával körített nürnbergi kolbászra tértek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×