eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Összezavarják az elemzőket a közvélemény-kutatási eredmények

Két közvélemény-kutató intézet adatai szerint Francois Hollande nyeri meg a francia elnökválasztások első fordulóját. Hetek óta ez az első alkalom, hogy megfordulni látszik az a trend, amely eddig Nicolas Sarkozyt hozta győztesként.

A leginkább egyértelmű eredményt az LH2 nevű intézet mérte, szerintük Francois Hollande az első fordulóban a szavazatok 29,5, Nicolas Sarkozy pedig 27 százalékát szerezné meg. E felmérés eredménye szerint az utóbbi hetekben Hollande támogatottsága egy százalékkal emelkedett, miközben Sarkozyé fél százalékkal csökkent.

A CSA közvélemény-kutatónál a két politikus támogatottsága közötti különbség mindössze egy százalékos, itt Hollande a szavazatok 27, Sarkozy pedig 26 százalékát szerezné meg az első fordulóban. E felmérésből az derül ki, hogy az elmúlt hetekben a két legesélyesebb jelölt támogatottsága egyaránt csökkent, a szocialistáké két százalékkal, a leköszönő államfőé pedig négy százalékkal.

Az Opinionway intézet felmérése a fenti tendenciákat részben megerősíti, részben azonban ellentmond azoknak. Az adatokból az derül ki ugyanis, hogy az első fordulót Nicolas Sarkozy nyeri meg 28 százalékkal, egy százalékkal megelőzve Hollande-ot. A leköszönő államfő e felmérés szerint fél százalékot veszített népszerűségéből az elmúlt hetekben, miközben Hollande-é egy százalékkal emelkedett.

A helyzetet az Ifop közvélemény-kutató bonyolítja meg végképp: szerintük Nicolas Sarkozy megítélése fél százalékot javult, és jelenleg 28,5 százalékon áll, másfél százalékkal előzve meg az amúgy stagnáló támogatottságú Hollande-ot.

A fenti számok alapján érthető, hogy a francia elemzők immár a statisztikai hibahatárokról is beszélni kezdenek, mondván, a fél-egyszázalékos elmozdulások csaknem értelmezhetetlenek.

Ez az alig mérhető ingadozás magyarázza egyébként azt is, hogy a média rendre a második fordulóra vonatkozó előrejelzéseket emeli ki, amelyek továbbra is Francois Hollande-ot hozzák biztos győztesként. E hozzáállást Patrick Buisson, Nicolas Sarkozy egyik legközelebbi tanácsadója nemrég gyerekesnek nevezte, hangsúlyozva, hogy a második fordulóra vonatkozó felmérések abból indulnak ki, hogy azon alacsonyabb lesz a részvétel, mint az első fordulón, holott a korábbi választások tapasztalatai ennek éppen az ellenkezőjét mutatják.

"Számomra világos, hogy ezek a számok homokra épültek" - mondta a Le Monde napilapnak adott interjúban az éleslátásáról ismert politológus és közvélemény-kutatási elemző, hozzátéve, hogy szerinte Francois Hollande eredménye elmarad majd egykori élettársa, Segolene Royal 2007-ben elért eredményénél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×