eur:
394.81
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Kínai tankereket vásárol Irán

Kínai gyártmányú tankerekkel próbálja Irán ellensúlyozni az európai és amerikai olajembargót, amelynek az a célja, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse Teheránt az atomprogramjáról.

12 kínai gyártmányú szupertankhajót kap hamarosan az iráni olajszállító vállalat, hogy továbbra is tudjon kőolajat exportálni, és így fontos bevételhez jusson az ország.

Az Európai Unió július 1-én lépteti életbe az iráni olajra bevezetett importtilalmat, de fontos ázsiai országok továbbra is Irán vásárlói maradnak. A nyugati embargóra készülve azonban egy sor cég utasítja vissza az iráni olajszállítmányokat - ezért kénytelen az iszlám köztársaság hatalmas tankhajókat venni.

Emellett az EU megtiltja majd a biztosítóknak, hogy iráni olajat szállító járműveket biztosítsanak. Mindez azzal fenyeget, hogy visszaesik az iráni olajexport, és Kína, India, Japán és Korea számára megdrágul az iráni olaj. Több ázsiai országban abban reménykednek, hogy a kormány garanciákat vállal, és így ázsiai biztosítók léphetnek a nyugatiak helyére.

Irán összesen 1,2 milliárd dollárt költ 19 ilyen hajóra. Az első 12 tanker 24 millió hordó kőolajat tud majd szállítani. A hajókat egy sanghaji és egy észak-kínai gyárban építik.

A 2000-ben privatizált Iráni Kőolajszállító Vállalat három nyugdíjalap tulajdonában van, 39 hajóval rendelkezik és a világ egyik legnagyobb tengeri úton kőolajat szállító vállalata. Az NITC nevű cég legtöbb hajója ciprusi és máltai zászló alatt közlekedik.

Több hajót jelenleg raktárként használnak, mert Teherán nehezen tudja eladni a világpiacon a nyersanyagot. Irán különböző lépésekkel, így 180 napos kamatmentes hitellel próbálja magához csábítani a vásárlókat, miközben a szaúdiakkal csak 30 napos hitelt adnak. Közben közel egy dollárral emelkedett a kőolaj ára.

Szombaton, Isztambulban ülnek újra tárgyalóasztalhoz Irán, valamint a nemzetközi közösség képviseletében az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína), valamint Németország - az úgynevezett "5+1-es formáció" - képviselői. Teherán már korábban is tárgyalt atomprogramjáról a nyugatiakkal, de eddig elutasította, hogy ne otthon dúsítson uránt - emiatt gyanakodnak a nyugatiak arra, hogy saját atomfegyvert próbál létrehozni.

Irán Szíriában, Bahreinben, Irakban és Afganisztánban is megpróbálja erősíteni, vagy fenntartani befolyását az öböl-menti arab országokkal és a velük szövetséges Egyesült Államokkal szemben. Az atomprogram ebben lehet a nyomásgyakorlás eszköze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×