Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A külföld nem hisz Phenjannak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét növekszik a feszültség Észak-Korea körül. Három ázsiai légitársaság is megváltoztatta több járata tervezett útvonalát egy tervezett rakétakilövés miatt. Phenjan azt állítja, hogy egy távközlési műholdat akar pályára állítani, bírálói szerint viszont veszélyes rakétatechnológiát akar kipróbálni, és újabb atomtesztre készül.

Ritka pillanat: külföldi újságírók jutottak be egy észak-koreai rakétatelepre. Megtekinthették a már állványra állított 30 méter magas rakétát, és láthatták azt a bőrönd méretű műholdat, amelyet a rakéta majd pályára állít. De nem arról van-e szó, hogy Phenjan egy olyan eszközt akar majd kipróbálni, amelyre atomtöltetet is szerelhet a jövőben, és célba veheti vele akár Amerikát is?

Az észak-koreai hatóságok azt ismételgetik, hogy az akár már ezen a héten esedékes teszt békés célokat szolgál. A külvilágot azonban nem nagyon tudja Phenjan megnyugtatni: két japán és egy Fülöp-szigeteki légitársaság is eltereli a járatait, hogy elkerüljék a rakéta útvonalát.

Észak-Korea februárban beleegyezett, hogy részben leállítja atomprogramját és a rakétateszteket. Ezért cserébe amerikai élelmiszersegélyre számíthatott. Az alku azonban márciusban kútba esett, amikor Phenjan bejelentette a tervezett rakétakilövést.

Dél-Korea ráadásul műholdfotók alapján azt állítja, hogy az északiak újabb atomtesztre is készülnek - az ENSZ-tilalom ellenére.

"Miért fontosabb, hogy a rakétákat teszteljék, ahelyett, hogy az embereknek adnának enni?" - tette fel a kérdést a BBC riportere az állomáson. "Ha nem fejlesztjük saját technológiánkat, akkor rabszolgák leszünk" - válaszolta Mjong Dzsin Dzsang, a telep igazgatója.

A lépés azonban veszélyes fejleményekhez vezethet. Japán és Dél-Korea is azzal fenyeget, hogy ha a rakéta a területük felett halad át, akkor lelövik - amit az északiak ellenséges lépésnek tartanának.