eur:
395.6
usd:
371.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szegénynek számít, aki havi 270 ezerből él

Németország az Európai Unió vezető gazdasága, mégis a legfrissebb felmérések arra utalnak, hogy minden hatodik személy az elszegényedéssel küzd. A kormány ezért terveket készít az időskori elszegényedés megelőzésére.

Az Európai Unió tagállamaiban készült felmérés kimutatta, hogy azok a személyek, akiknek havonta nem több mint 940 euró (több mint 270 ezer forint) áll a rendelkezésükre, a szegénység szintjén élnek. Így Németország - uniós viszonylatban -Franciaország és Belgium után a hatodik helyen áll.

Magyarország a statisztika alsó felében foglal helyet, noha a tanulmány utalt arra is, hogy a gazdagok és a szegények közti különbség a legkisebb Szlovéniában, Norvégiában és Magyarországon.

Német földön az elszegényedésben élen járnak azok a szakképzettség nélkül elhelyezkedő nők, akik - úgynevezett - "miniállásokban" töltenek el évtizedeket. Számukat jelenleg mintegy 4 és fél millióra becsülik. Ezek a havonta 400 eurós (118 ezer forintos) bérrel járó jórészt félnapos állások után nem kell adót fizetni, és az érintettektől alig vonnak le beteg-, valamint társadalombiztosítási járulékot, ami meglátszik a nyugdíjukon is.

A berlini munkaügyi minisztérium ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy a "miniállásból" élő nők 65. életévük betöltése után 140 euró (valamivel több mint 40 ezer forintos) nyugdíjra számíthatnak. A kormány most szociális tervet készít, amely rendkívüli juttatásokat helyez kilátásba azon egyedülálló nők számára, akiknek nyugdíja nem haladja meg a 200 eurót (60 ezer forintot).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×