Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Húsvétkor még lehet síelni a Magas Tátrában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gazdag programmal várják a húsvéti vendégeket a szlovákiai Magas Tátrában. Sok helyen még lehet síelni, de színes az ünnepi rendezvények kínálata is.

Jól járnak azok a síelők, akik az ünnepeket a szlovákiai óriáshegységben töltik. A Magas Tátrában még mindig bőven van sportolásra alkalmas hó, a legjobb hóviszonyok a Lomnici csúcs alatti nyeregben várnak a síelőkre, itt a hó vastagsága 130 centiméter, de több mint egy méteres hótakarót mértek a Csorba tavi sístadionban is, ahol minden felvonó üzemel.

Az Alacsony Tátrában, a Chopok déli oldalán, a Kosodrevina szálloda környékén 110 centiméter hó van még, a sportolási feltételek kiválóak, hasonlóan a jasnái központhoz.

Szlovákiában az ünnepek alatt összesen több mint 30 helyen lehet még síelni, illetve hódeszkázni. Jó hír a látogatóknak, hogy az ünnepek idejére csökkent a napi bérletek ára, néhol 30 százalékkal.

A hó minősége csak a délelőtti órákban jó, délben, amikor felmelegszik az idő, már kásás, nedves, ezért indokolt a fokozott óvatosság, és a csak a tapasztalt síelőknek ajánlott a lesiklás.

Gazdag program vár azokra is, akik csak túrázni, sétálni szeretnének. A legtöbb tátrai központban húsvétvasárnap és hétfőn folklórbemutatót tartanak, a látogatók ízelítőt kapnak a szlovákiai népi szokásokból, fellépnek különböző folklór együttesek, és hétfőn természetesen lesz locsolkodás is.

A szállodák az előzetes helyfoglalások alapján csaknem 90 százalékos telítettséget jelentenek, a vendégek több mint a fele külföldről, főleg Csehországból és Lengyelországból érkezik.

Bár a téli idény teljes mérlege még nem készült el, már most nyilvánvaló, hogy az idei szezon jobb volt, mint a tavalyi volt, az első gyorsmérleg szerint a vendégek száma közel 15-20 százalékkal növekedett.