Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A legjobb abortusz az, amit el lehet kerülni"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lelki sérüléseket okozhat az abortusz a nők számára - állítja két neves francia nőgyógyász és egy pszichológus. Az ifjúságügyért felelős államtitkár számára készített jelentésüket több neves feminista hevesen támadja.

Bár Israel Nisand és Brigitte Letombe nőgyógyászok, valamint Sophie Marinopoulos pszichoanalitikus eredetileg az abortuszok számának a francia kamaszlányok körében tapasztalható megugrásáról, illetve annak visszaszorítási lehetőségeiről értekeznek februárban elkészült, "Mi lenne, ha a szexről beszélnénk kamaszainkkal?" című jelentésükben, egyes megállapításaik kiverték a biztosítékot a francia feministáknál.

A szerzők nem kevesebbet állítanak ugyanis, mint hogy az abortusz komoly pszichés nyomokat hagy a nőkben, sőt egy friss tanulmányra hivatkozva azt is hozzáteszik, hogy a terhesség megszakításának e módját választók körében megugrik az öngyilkosságra, illetve a depresszióra és a szorongásra való hajlam.

A fenti kijelentéseket két szociológusból és három járványügyi orvosból álló szerzői gárda a Liberation baloldali napilapban megjelent cikkében elfogadhatatlannak minősítette, gyakorlatilag azzal vádolva meg a jelentés készítőit, hogy "moralizáló" okfejtésük valójában a nők szexualitásának az ellenőrzéséhez vezethet.

Szerintük az abortusz Franciaországban ma gyakorlatilag nem jelent veszélyt a nők egészségre nézve, vagy - megfogalmazásuk szerint - mindenképpen kisebbet, mint a szülés. Sőt, azt is hozzáteszik, hogy míg egyes nőket esetleg felkavarhat az abortusz, mások azt felnőtt nőiességük egyik alapélményeként élik meg.

Válaszukban a jelentés készítői elképesztőnek tartják a kritikusok véleményét, hangsúlyozva, hogy ők nem személytelen statisztikák, hanem a rendelőikben megforduló nők tapasztalatai alapján fogalmazták meg állításaikat. A szerzők úgy fogalmaznak: csak az mondhatja, hogy a szülés nagyobb kockázattal járhat, mint az abortusz, aki a nőket csak fizikai értelemben veszi tekintetbe és tagadja, hogy lelki életük is lenne.

A vita érdekessége egyébként az, hogy mindkét fél abortuszpártinak mondja magát, nem véletlen, hogy a megszületendő gyermekre egyikük sem gondol, de Israel Nisand, Brigitte Letombe és Sophie Marinopoulos azt vallja, hogy a legjobb abortusz az, amit el lehet kerülni.