eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Hogyan működnek a plágiumszűrő programok?

A disszertációk eredetiségét, illetve az esetleges plágiumot már fejlett szoftverek vizsgálják a világ több országában. Éppen március elején kötött együttműködési megállapodást az ágazat egyik legnagyobb vállalata, a Turnitin és a nemzetközi kutatóknak szolgáltatásokat nyújtó ProQuest. De hogyan is működnek ezek a programok?

"Órákat töltök a Google-on a furcsa szókombinációkat keresve, amikor arra gyanakszom, hogy nem a diákom írta a dolgozatot. De most már gyorsabban tudok keresni" - hirdeti büszkén magáról egy névtelen tanár szavait idézve a Turnitin.

A vállalat saját állítása szerint több mint 200 millió esszét és dolgozatot tárol adatbázisán, azt egymillió tanár és 10 ezer oktatási intézmény használja a világ 126 országában.

A brit egyetemeken évente 45 ezer diák bukik le csalás miatt - írta néhány hete az Independent. Az adat nemcsak a plágiumra, hanem a puskázásra és az úgynevezett "esszéíró vállalkozások" használatára is utal. Utóbbiakkal egyes tanárok szerint nagyon nehéz felvenni a küzdelmet, a másolók kiszűrésében azonban könnyebb dolguk van, mert ebben szoftverek segítik őket.

A program kiemeli azokat a szövegrészeket, amelyeknél egyezést fedezett fel az adatbázisban található más dokumentumokkal, és listába rendezve megjeleníti azokat, a tanár pedig egy megosztott képernyőn hasonlíthatja össze a szövegrészeket. Az alkalmazás százalékos formában fejezi ki, mennyire tekinthető eredetinek a munka, és javaslatokat ad az osztályzatra, így felgyorsítható a kiértékelés. Természetesen az ilyen, mechanikusnak tűnő programok sem tudják feltétlenül kiszűrni a szövegszerkesztők és az internet korát megelőző időszakban leadott munkák közül a másolatokat.

Az utóbbi időben az oktatás is versenyágazattá vált, a plágiumot pedig annyira komolyan veszik, hogy nemzetközi konferenciákon tárgyalnak a visszaszorításáról - július közepén például az észak-angliai Gatesheadben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×