Mi a Kalózpárt sikerének titka?

Infostart
2012. március 26. 19:14
Berlin után vasárnap a Saar-vidéken is bejutott a helyi törvényhozásba a Kalózpárt. Az internetfüggő fiatalok pártjának sikerült megszereznie a szavazatok 7,5 százalékát. Ma, amikor pártok berlini központjában vezető szinten elemzik a választás kimeneteléből levonható következtetéseket, fontos témaként kezelik a Kalózpárt egyre masszívabb jelenlétét a politikában.

Tavaly Berlinben, most pedig a Saar-vidéken is politikai tényezőként jelent meg a 2006-ban, svéd mintára megalakult Kalózpárt. Berlinben még a kábítószer-fogyasztás liberalizálását és az ezzel kapcsolatos ismeretek iskolai oktatását is zászlajára tűzte, a Saar-vidéki választási kampány során azonban az internet szabadsága és az információcsere mellett már a piacgazdaság szabadságának erősítése, sőt a környezet védelme is bekerült a Kalózpárt programjába. Alighanem ezáltal csábított szavazótáborába olyan polgárokat is, akik korábban a Zöldpártra vagy a liberálisokra adták le voksukat.

Míg azonban tavaly, a Berlinben tartott helyi szavazás kimeneteléből azt a következtetést vonták le, hogy a Kalózpárt sikere a nagy néppártoktól való elfordulás bizonyítéka, a Saar-vidéken szerzett tapasztal azt mutatja, hogy a zömében fiatalok által támogatott politikai tömörülés a zöldek és liberálisok legvonzóbb témáiból kínál olyan ötvözetet, amely az urnákhoz csábítja még azokat a polgárokat is, akiken nemrég még a politikai csömör lett úrrá. Egyes elemzők még attól a hasonlattól sem riadnak vissza, hogy Kalózpárt sikerét a Zöldpárt egykori tündöklésével vessék össze, és a kimondatlanul a zöldek lassú sorvadására engedjenek következtetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást