Orbán: A reformok érintik a külföldi beruházókat is

Infostart
2012. március 23. 10:38
A német média váratlanul behatóan foglalkozott Orbán Viktor müncheni látogatásával. A bajor állami tévében még az a szimpátiatüntetés is látható volt, amelyet a müncheni magyarok egy csoportja tartott a Gazdasági Szövetség épülete előtt a miniszterelnök érkezésekor.

Régi mondás, hogy Bajorországban máshogy járnak az órák, mint a többi német tartományban. Ez érezhető volt Orbán Viktor müncheni látogatásakor is. A tartományi kormányfő, Horst Seehofer mintegy barátot üdvözölte a magyar miniszterelnököt, holott a Bajorországban is egyre erősödő szociáldemokrata párt helyi vezetője a találkozó ellen érvelt, rámutatva arra, hogy az úgymond "jobboldali populista" Orbán fogadása téves politikai jeladás.

Seehofert az érvelés távolról sem győzte meg, sőt bejelentette, hogy hamarosan eleget tesz a magyar kormányfő Budapestre szóló meghívásának. Mindebből diplomáciai források azt a következtetést vonják le, hogy a berlini koalícióban résztvevő Keresztényszociális Unió élén álló Horst Seehofer alighanem latba veti tekintélyét a kancellárnál is, Orbán Viktor meghívása érdekében.

A bajor kormány gazdasági és pénzügyminiszterével folytatott tanácskozás szintén a kétoldali kapcsolat további kiépítését szolgálta, csakúgy mint a Bajorországban székelő német konszernek, mint a Siemens, vagy Audi vezetőivel történt eszmecsere is.

Erről a miniszterelnök maga számolt be a Bajor Gazdasági Szövetség székházában, ahol a testület elnöke, Randolf Rodenstock látta vendégül. Rodenstock ugyan elismeréssel szólt a bajor-magyar gazdasági együttműködés töretlen fejlődéséről, amelynek egyik fokmérője, hogy a bajorországi ipar számára fontosabb kereskedelmi partner Magyarország, mint Kína, de azt sem rejtette véka alá, hogy a budapesti kormány számos intézkedése erősen beárnyékolja a viszonyt.

Válaszában Orbán Viktor elismerte, hogy a rendszerváltás óta legnagyobb szabású reformok érintik a külföldi beruházókat is, de reményét fejezte ki, hogy német cégek a jövőben is több mint egymillió magyar munkavállalónak biztosítanak megélhetést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást