Rekordokat dönt az üzemanyagár Franciaországban is

Infostart
2012. március 19. 08:10
Rekordokat döntöget az üzemanyag ára Franciaországban, több párizsi benzinkútnál a 98-as oktánszámú benzin litere immár meghaladja a két eurót. Elemzők szerint az üzemanyag drágulása idén visszavetheti a francia gazdasági növekedést.

Beteljesülni látszik a francia Total olajipari vállalat első emberének csaknem egy évvel ezelőtti jóslata, amely szerint csak idő kérdése, hogy a benzin ára átlépi a lélektaninak számító, amúgy korábban soha nem tapasztalt két eurós (587 forintnak megfelelő) szintet. A fővárosi autósok kedden azt jelezték, hogy néhány párizsi benzinkútnál a 98-as oktánszámú benzin literét immár 2,02 euróért adják.

Az ország többi részén a 95-ös és a 98-as benzin ára hetek óta 1,60 euró fölött van, de a korábbi hónapokban is rendre a kifejezetten magasnak számító, 1,5-1,6 euró közötti sávban mozgott. A gázolaj litere a legtöbb benzinkútnál tartósan meghaladja az 1,4 eurót, ami a két évvel korábbi, ugyancsak magasnak számító 1,23 eurós átlagárhoz képest már csaknem csillagászatinak számít.

Az elemzők szerint az áremelkedést több tényező együttes hatása magyarázza: egyrészt az Irán ellen bevezetett szankciók, illetve a nigériai politikai bizonytalanságok, másrészt az euró dollárral szembeni gyengülése, ez utóbbi hatása automatikusan jelentkezett. Vannak azonban olyan vélemények is, amelyek szerint tartósan be kell rendezkedni a magas árakra.

Utóbbiak azt hangoztatják, hogy a világ kőolajkészletei kimerülőben vannak, miközben a kereslet, különösen a fejlődő országok, például Kína részéről, folyamatosan emelkedik. Egy francia szerzőpáros néhány éve az üzemanyagárak tudatos és folyamatos emelésére buzdította a kormányokat, úgy vélve, hogy ellenkező esetben a világ országainak anarchiával vagy diktatórikus rendszerek megjelenésével kell számolniuk, amikor az üzemanyaghiány ténylegesen beköszönt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást