A vártnál kevesebb pénzt utalt a nemzeti bank az államkasszába

Infostart
2012. március 11. 09:00
A német nemzeti bank nyereségének jelentős részét évről-évre átutalja az államkasszába. A nemzetközi pénzügyi válság következtében azonban a nemzeti bank tavaly a vártnál jóval alacsonyabb összeget utalt át a költségvetésbe.

2009-ben még több mint négy milliárd euróval járult a nemzeti bank az ország költségvetéséhez, egy évvel később ez az összeg már alig haladta meg a két milliárd eurót, és mint a Bild a berlini pénzügyminisztériumból származó megbízható értesülésekre hivatkozva közli, tavaly a bank csak egy milliárd eurót tudott átutalni az államkasszába.

A Bild szerint kormánykörök eredetileg legalább 2,5 milliárd euróval számoltak, de a költségvetési hiány ennek ellenére sem fogja meghaladni a nemzeti össztermék három százalékát, azaz Berlin eleget tesz a valutaegységbe tömörült országokra érvényes takarékossági feltételeknek.

A nemzeti bank nyereségének folyamatos zsugorodása azzal függ össze, hogy az Európai Központi Bank vezetésével az euróövezet nemzeti bankjai több mint 200 milliárd euró értékben vásároltak államkötvényeket a pénzügyi válságba került országoktól. Ezt az eljárást bankkörökben sokan erősen vitatták, és a német nemzeti bank egyik korábbi elnöke is éppen azért mondott le hivataláról, mert nem tartotta célravezetőnek ezeket a felvásárlásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást