Németország beszáll a francia elnökválasztási kampányba?

Infostart
2012. március 5. 21:35
A francia államfő és a német kancellár közti együttműködés a kezdeti súrlódások ellenére remekül működik, a berlini média nem egyszer már "merkozi" néven emlegeti őket. Ennek ellenére megütközést keltett a Spiegel című hírmagazin jelentése, amely szerint Angela Merkel ösztönzésére a színfalak mögött megállapodás született arról, hogy sem Rómában, sem Madridban, sem pedig Londonban nem fogadják Hollandot, Nicolas Sarkozy baloldali kihívóját a franciaországi elnökválasztáson. Előbb Rómában, majd Berlinben is cáfolták a Spiegel közleményét.

Guido Westerwelle német külügyminiszter kifejtette, hogy bár a szocialista Francois Holland nézeteit nem osztják teljes mértékben, Berlinben, de bárki legyen az új francia államfő, Németország a legszorosabb együttműködésre fog törekedni vele.

A külügyminiszter nyilatkozata szinte egybe esik a kancellár szóvivőjének bejelentésével, amelyben légből kapottnak minősítette a Spiegel értesülését arról, hogy Angela Merkel német kancellár Mario Monti olasz és Mariano Rajoy spanyol, valamint David Cameron brit kormányfő megegyezett abban: a franciaországi választási hadjárat idején nem fogadják Francois Holland baloldali elnökjelöltet.

A hírmagazin jelentése szerint, a titkos megállapodásra nem annyira a Nicolas Sarkozy iránti rokonszenv ösztönözte őket, hanem az aggodalom Francois Holland eddigi nyilatkozatai miatt, amelyekben a szocialista jelölt nem titkolta, hogy megválasztása esetén újra akarja tárgyalni a már uniós szinten elfogadott pénzügyi paktumot. Ennek egyik legerélyesebb támogatója Angela Merkel volt.

Tény, hogy a kancellár - aki igencsak népszerű Franciaországban - tervbe vette, hogy személyes megjelenésével támogatja Sarkozy kampányát, mire az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke, Sigmar Gabriel is jelezte, hogy jelen akar lenni Holland több választási beszédénél is. Mindez új jelenség a két ország kapcsolatában, mert az eddig érvényben lévő diplomáciai szabályok szerint a kormányok tartózkodtak a beleszólástól egymás belügyeibe.

Politikai elemzők szerint az új irányvonal magában hordozza a viszony elhidegülésének veszélyét, ha Sarkozynek nem sikerül újraválasztatnia magát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást