Öreg autós nem vén autós

Infostart
2012. február 15. 21:37
Egyre tovább élünk, egyre több a világon az idős ember, így növekszik az öreg autósok száma is. A legfrissebb brit kimutatás szerint Nagy-Britanniában egymillió fölé emelkedett a nyolcvanadik életévüket betöltött jogosítvány-tulajdonosok száma.

Leginkább a falvakban vagy a falvakon kívüli udvarházakban és farmokon lakó öregek ragaszkodnak ahhoz, hogy amíg mozogni tudnak, addig beülhessenek a kormánykerék mögé. Ez az oka annak, hogy a Nagy-Britanniában jogosítvánnyal rendelkező aktív autóvezetők között található egy 106 éves, két 105 éves és százhuszonegy száz éves aggastyán is.

Amikor a jogosítvány-tulajdonos betölti a hetvenet, attól fogva minden harmadik évben meg kell újítania az autóvezetői engedélyét. Mivel Angliában általában kerülik a bürokráciát, a jogosítvány-megújításhoz nem szükséges orvosi vizsgálat és bizonyítvány, csak egy űrlapot kell kitölteni és aláírni arról, hogy az autós jól lát, jól hall és nem mozgáskorlátozott. Viszont, ha a háziorvos úgy véli, hogy idős páciense nem alkalmas biztonságos autóvezetésre, erről köteles értesíteni a megfelelő hatóságot.

Autóbaleset esetén, legyen az akár koccanás, a szépkorú vezető mindig gyanús, és ha kiderül, hogy nem jól lát, vitatható esetekben rendszerint őt hibáztatják. A rendőrségi látáspróba igen egyszerű: le kell olvasni egy húsz méterrel arrébb lévő gépkocsi rendszámát.

Az egyik napilap derítette ki még januárban, hogy mintegy 2.600 kilencven éven felüli autóvezetőnek van büntetőpont a jogosítványában közlekedési vétség miatt. De az öregek rutinjuknak és fokozottabb óvatosságuknak hála háromszor kevesebb balesetet okoznak, mint a 17-19 évesek.

Amióta néhányszor előfordult, hogy öreg autóvezetők a jelzésektől összezavarodva, a menetiránnyal szemben indultak el az autópályán, felmerült az ötlet, hogy a veteránokat ki kellene tiltani a sztrádákról. De az idősek egyre népesebb rétegének lobbiereje még képes elhárítani az efféle tiltóintézkedéseket, mi több: a hetvenen felül kötelező orvosi vizsgálat bevezetését is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást