Szlovákiában márciusig kitart a hideg

Infostart
2012. február 12. 08:03
Szlovákiában sem enyhül a sarkköri hideg, pénteken reggel sok helyütt mínusz 20 fok alá süllyedt a hőmérséklet. Az előrejelzések nem sok jóval biztatnak.

Főleg az ország északi járásaiban, a lengyel határhoz közel eső településeken tombol a tél, van ahol már csaknem két hete még nappal sem volt mínusz tíz foknál melegebb és éjszaka is rendre mínusz 25 fok közelébe süllyed a hőmérséklet.

Gondok vannak a közúti és vasúti forgalomban, a helyzetet nehezíti a január végén hullott több mint egy méteres hó. Keleten már sikerült járhatóvá tenni a másod- és harmadrendű utakat, van, ahol az utakat 3-4 méter magas hóakadályok szegélyezik.

A folyók többsége befagyott, és a jéghegyek miatt sok helyen árvízveszély van. Egy hirtelen olvadás katasztrofális következményekkel járhat - figyelmeztetnek a szakemberek. A Duna erősen zajlik, Pozsony és Bős között két jégtörő üzemel, Dunacsúnynál a jégtáblákat a Duna régi medrébe terelik, nehogy kárt okozzon az erőmű felvíz csatornájában. A Duna szlovákiai szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el.

Az egyik legismertebb szlovák meteorológus, Milan Lapin szerint
februárban még két nagy hideghullám éri el a térséget, ezek főként északon dönthetik meg a hőmérsékleti rekordokat. Az első fagyhullám már a hétvégén érkezik, s várhatóan 5 napig tart

A szakember nem tartja rendkívülinek a mostani fagyokat, korábban teljesen normális volt az ilyen időjárás. Hozzátette azonban, a legutóbbi hasonló tél 1984/85-ben volt, ezért az emberek azt gondolják, szélsőségesen hideg az időjárás.

Lapin úgy véli, a szokásosnál melegebb tavasz várható. "Amint megfordul a légmozgás, megérkezik a melegebb időjárás" -mondta a Sme című napilapnak, ám azt is hozzátette, hogy erre csak március második felében van esély.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást