Így lehet vagyonokat keresni az eurózóna válságával

Infostart
2012. január 31. 18:30
A francia média figyelmét is felkeltette, hogy szaporodnak azok a befektetési alapok az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, amelyek az eurózóna országainak az adósságára spekulálva tesznek szert busás nyereségekre. A jelenségről a Challenges és a La Tribune gazdasági lapok számoltak be.

Imádni fogják utálni őket - ezzel a biztatással kezdi a Challenges gazdasági hetilap újságírója a cikkét, amelyben néhány kifejezetten jól működő amerikai befektetési alappal foglalkozik. Például az amerikai Avenue Capitallal, amely éves szinten 18,5 százalékos nyereséget termel.

Minek köszönhetik ezt az eredményt? - Teszi fel a kérdést a szerző. Talán kőolajba vagy aranyba fektetik pénzüket? Dehogy! Az Avenue Capital az európai államok adósbesorolására spekulál. A brókerek a súlyosan leértékelt országok által kibocsátott kötvényeket vásárolják fel olcsó pénzen, majd kivárják a hitelminősítő ügynökségek kedvezőbb döntéseit vagy más eseményt, hogy azokon busás haszonnal túladjanak.

A Challenges szerint az Avenue Capital esetében az a "legviccesebb", hogy a tranzakcióhoz szükséges pénzt a kaliforniai hivatalnokok nyugdíját kezelő Calpers nyugdíjalap szolgáltatta. Az eredmények láttán mások is kedvet kaptak hasonló "befektetésekhez", az e célra létrehozott társaságoknak az angolszász világban külön nevük is van már, úgy hívják őket, hogy "ínséges adóssági" alapok.

Tevékenységük lényegét meglehetősen érzékletesen mutatta be a La Tribune a görög államadósság kapcsán. A gazdasági napilap szerint kisebb befektetési alapok, illetve néhány nagy amerikai pénzügyi szereplő korábban az eredeti kibocsátási ár negyven százalékáért vásárolt fel 2012-ben lejáró görög államkötvényeket, majd azokra biztosítást kötöttek.

Stratégiájuk most az, hogy nem akarnak részt venni abban az önkéntes kötvénycserében, amelyről tavaly októberben döntöttek az euróövezet országai, és amely a görög államadósság felének az elengedését tenné lehetővé. Úgy okoskodnak ugyanis, hogy a kötvények egy részének a cseréjével, amelyet a többi magánbefektető hajt végre, a görög kormány olyan likviditáshoz juthat, amelyből kifizetheti az ő követeléseiket. Ebben az esetben eredeti befektetésük értéke megduplázódhat.

A másik - szintén kecsegtető - leshetőség, hogy a kötvénycsere 50 százalékos vagy annál is magasabb veszteséget okoz a befektetőknek. Ebben az esetben a Nemzetközi Swap és Derivatíva Szövetség mulasztást állapíthat meg, akkor pedig a spekulánsok a biztosítást zsebelhetik be.

Az "ínséges adóssági" alapok népszerűségét mutatja, hogy a már említett Avenue Capital egy újabb, 1,5 milliárd eurót mozgató terméket indított útnak, két másik amerikai pénzügyi szereplő, az Apollo Management és a Centerbridge Partners and Oaktree három különböző alapot hoztak létre, amelyekkel szintén az európai államkötvényekre spekulálnak 800 millió, illetve 1,2 milliárd euró közötti összegekben.

Az amerikaiak mellett a britek is fantáziát látnak az üzletben, Londonban a Strategic Value Partners és az Anacorp Financial Partners 750, illetve 300 millió eurót fordít az "ínségesekbe" való befektetésekre. A Challenges úgy tudja, hogy a fentiek mellett további féltucatnyi alap létrehozás alatt áll, az új "Eldorádó" ugyanis egyre több "ragadozót" érdekel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást