Nem lesznek kinn kétnyelvű helységnév-táblák Szlovákiában

Infostart
2012. január 21. 13:24
Szlovákia déli településein késik a kétnyelvű helységnév-táblák elhelyezése. Az esetleges bírságokról majd csak a következő kormány fog dönteni.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint júliusig feltehetően nem kerülnek fel a dél-szlovákiai települések határait jelző oszlopokra azok a magyar nyelvű helységnévtáblák, amelyeknek a nemrég elfogadott törvény értelmében minden olyan település határában kint kell lenniük, ahol a kisebbség aránya eléri a húsz százalékot.

A cikk szerint Rudolf Chmel kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes hivatala kitérő választ kapott a közútkezelő vállalattól ez ügyben. Chmelék még októberben levélben jelezték a vállalatnak, hogy több helyen hiányoznak a helységneveket a kisebbség nyelvén is feltüntető táblák. A levélre választ nem kaptak, ezért tárgyalást kezdeményeztek a közútkezelő vállalat vezérigazgatójával - tájékoztatta a lapot Juhász László, a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának igazgatója.

Juhász szerint a vezérigazgató a múlt heti tárgyalás során ígéretet tett arra, hogy a törvényben előírt időpontig, vagyis június 30-ig felülvizsgálják a hatáskörükbe tartozó útszakaszokon a kétnyelvű településnév-táblák állapotát és kiküszöbölik az esetleges hiányosságokat.

A kormányhivatal a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében megbírságolhatja azokat a szerveket, amelyek elmulasztják a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését vagy pótlását. A bírságolásra viszont csak a törvényben előírt átmeneti időszak leteltével, vagyis idén július 1-jétől van mód - emlékeztetett Juhász László. Ez azt jelenti, hogy ha nem pótolják a magyar táblákat, csak a következő kormány dönt az esetleges bírságolásról.

Kérdés viszont, hogy a márciusi előrehozott választások után mely pártok alkotják majd az új kormányt, és lesz-e akarat egy ilyen lépésre.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia polgári mozgalom adatai szerint országszerte 81 magyar helységnévtábla hiányzik. A mozgalom aktivistái nagyszabású akciót bonyolítottak le a hétvégén s több mint 30 településen helyeztek el háromnyelvű feliratot, amely a magyar nyelvű tábla hiányára figyelmeztet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást