Öngyilkossági kísérlete előtt zaklatták a lengyel ügyészt

Infostart
2012. január 11. 09:55
Vérdíjat tűztek ki a fejére és zaklatták - mondta az öngyilkossági kísérletét túlélő lengyel katonai ügyész, aki a fegyveres erők állítólagos korrupciós ügyeit kutatta. Azt is elmondta, hogy életét egy technikusnak köszönheti, aki megzavarta tervét.

Mikolaj Przybyl ezredes azt állítja, hogy betörtek a lakásába, megölték a kutyáját, az autójához is hozzányúltak és egymillió zlotys vérdíjat tűztek ki a fejére - mindezt azért, mert a lengyel hadsereg vezetésénél felmerült korrupciós ügyek után nyomozott.

"Öngyilkossági kísérletemre hatással voltak ezek az ügyek" - mondta kórházban adott interjújában.

Przybyl ezredes sokkoló módon egy sajtótájékoztató szünetében próbált meg véget vetni életének. Kiküldte a teremből az újságírókat azzal, hogy szellőztetni szeretne. Egy bekapcsolva maradt kamera azonban rögzítette annak a hangját, ahogy csőre töltötte pisztolyát, fejbe lőtte magát, majd a földre zuhant.

Az ezredest azonban megzavarta egy technikus, így a lövedék nem fúródott az agyába. "Meg akartam ölni magam. A számba vettem a pisztolyt, de valaki rángatni kezdte a kilincset. Egy technikus, aki meg akarta igazítani a kábeleket. A golyó az arcomat ütötte át" - mondta.

Az ügyészt kórházba vitték és ott adott később interjút. Az ezredes nem tért ki arra, hogy pontosan milyen ügyben folytat nyomozást, de azt mondta: többszáz millió zloty állami pénzről van szó és a lengyel katonák jólétéről, akik gyakran hibás felszerelést kapnak.

Az ezredest megvádolták azzal, hogy beosztottjai illegálisan lehallgatták azokat az újságírókat, akik a néhai Lech Kaczynski elnök 2010-es tragikus légibalesete után kiszivárogtatott titkos információt kaptak.

"Azt még lenyeltem, hogy vérdíjat tűztek ki a fejemre, hogy kilazították a gumit a kocsimon és hogy megölték a kutyámat. Azt viszont nem tudtam elfogadni, hogy illegális cselekménnyel vádolnak, meg akartam őrizni a hivatal becsületét" - mondta tettéről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást